Diyarbakırlı doktor açıkladı: Maymun virüsü nasıl bulaşır, ölümcül mü?

Diyarbakırlı doktor açıkladı: Maymun virüsü nasıl bulaşır, ölümcül mü?
 Muhabir
Artuklu Üniversitesi Tıp Fakültesi Anesteziyoloji ve Reanimasyon Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Hakan Akelma, maymun çiçeği virüsünün bulaşma yolları ile ilgili bilgi verdi.

AMİDA HABER- Dünya Sağlık Örgütü, maymun çiçeği virüsü nedeniyle “acil durum” ilan etti. Sağlık Bakanlığı ile Türkiye’de henüz bir vakaya rastlanmadığını açıkladı.

2024/08/13/maymun-cicegi.jpg

Artuklu Üniversitesi Tıp Fakültesi Anesteziyoloji ve Reanimasyon Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Hakan Akelma, maymun çiçeği virüsünün bulaşma yolları ile ilgili bilgi verdi. Akelma, virüsün cinsel temas veya enfekte bir kişiyle yakın temas yoluyla hızlı bulaşabildiğini açıkladı.

Çarşaf ve giysiler bulaştırır

hakan-akelma.jpg

Bakteriyel enfeksiyonlar gibi ışık hızında yayılmadığına dikkat çeken Akelma şu bilgileri verdi: “Enfekte bir kişiyle cinsel ilişki veya cilt teması yoluyla bulaşma oldukça hızlı olabilir. Solunum Yolu: Evet, açık yaralardan veya gözlerden de bulaşabiliyor, ama bu yolla bulaşma daha az yaygın ve hızlı değil. Nesneler: Virüs, enfekte kişinin kullandığı çarşaflar, giysiler gibi nesnelere bulaşabilir ve bu yolla da yayılabilir.

‘Hayvanlardan hızlı bulaşır’

2024/08/13/maymun-cicegi1.jpg

Akelma, maymun, sincap veya enfekte bir hayvan ile temas sonucu hastalığın hızla bulaştığına dikkat çekerek, ‘Maymun çiçeği virüsü, evet, ölümcül olabilir, ama genel olarak ölüm oranı düşük tutuluyor. Ancak, bu virüsün bazı varyantlarında ölüm oranı yüzde 3'e kadar çıkabiliyor. Bu oran, özellikle Afrika'da bazı bölgelerde daha yüksek olmuş, ancak genel olarak bakıldığında, çoğu insan için hastalık kendiliğinden geçiyor veya hafif semptomlarla atlatılıyor.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.