Öğrenciler Açısından Okulları Çekici Hale Getirmenin Yolları

Arslan ÖZDEMİR

Öğrenciler okuldan uzaklaştıkça eğitimden uzaklaşmaktadır. A.Özdemir

Medya kuruluşu temsilcileriyle bir araya gelen Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, liselere sınıf tekrarının geldiğini duyururken öğrencilere "devamsızlığa af yok, beklenti içinde olmayın" mesajını verdi. Tekin, açık liseye geçişlerin de zorlaşacağını belirtti.

Öğrencilerin devamsızlık durumlarına değinen Bakan Tekin, " Devamsızlıkla ilgili ben buradan bir kez daha söyleyeyim, bu konuda önümüzdeki eğitim öğretim yılı sonunda çocuklarımız af ya da benzeri beklenti içinde olmasınlar. Devamsızlık ve sınıf tekrarı konusunda çok ciddiyiz. Şimdiden arkadaşlarımızı uyarmış olalım, sonra bir problemle karşılaşmamak adına." dedi.

Sayın Bakan öğrenciler açısından okulu çekici hale getirmenin yolu üstü kapalı tehditler savurmak değildir. Okullarda devamsızlığı azaltmanın yolu okulları çekici hale getirecek önlemler almaktır.

Okulları çekici hale getirmenin bazı yolları şunlardır;

Okulların fiziki ortamını çekici hale getirin. Bu, okul binalarını iyileştirmeyi, yeni teknolojiyi eklemeyi ve öğrencilerin öğrenmesini teşvik eden bir atmosfer yaratmak anlamına gelir. Oysa birçok okulda öğrenciler eski klasik tahta sıralarda oturmaktadırlar. Birçok okulda temizlik personeli, okul tuvaletlerinde sabun bile bulunmamaktadır.

Öğretmenlere iyi eğitim ve destek verin. İyi eğitim almış ve desteklenen öğretmenler, öğrencilerin öğrenmesini teşvik etmenin anahtarıdır. Hizmet içi eğitimler yandaşlara verilmektedir. Hizmet içi eğitime katılan öğretmenlerin bir kısmı öğrenmek değil gezmek amaçlı bu eğitimlere katılmaktadır.

Öğrencilere ilgi çekici ve alakalı dersler sunun. Dersler ilgi çekici ve alakalı olmalıdır, böylece öğrenciler öğrenmekten keyif alırlar. Okul müfredatı ile sınavlarda(YKS, LGS) çıkan sorular bir biriyle uyuşmamaktadır. Zaten öğrenciyi okuldan koparan temel etken budur.

Öğrencilere öğrenme fırsatları sağlayın, böylece kendi hızlarında ve tarzlarında öğrenebilirler.

Öğrencilere başarı için destek sağlayın, böylece zorlukların üstesinden gelebilir ve hedeflerine ulaşabilirler.

Öğrencilere güvenli ve destekleyici bir ortam sağlayın. Öğrencilerin kendilerini güvende ve desteklendikleri bir ortamda öğrenmeleri gerekir.

Öğrencilere okula bağlılıklarını teşvik edin, böylece okula gitmekten keyif alırlar ve başarılı olurlar.

Bu ve benzeri fikirler, okulları daha çekici hale getirmeye yardımcı olabilir ve öğrencilerin öğrenmelerini teşvik edebilir.

Ancak şimdilik okulların böyle bir alt yapısının olmadığı bilinmektedir. Bu yıl da devlet okullarının 12.sınıfları çoğunlukla boş kalacaktır. Çünkü öğrenciler şimdiden bunun hazırlıklarını yapmaktadır. Bunun birçok yolu vardır. Parası olan aileler çocuklarını özel okullara göndereceklerdir. Birçok özel okul devamsızlığı işlememektedir.12.sınıf velileri çocuklarının ısrarı ile çocuğunu okula göndermemek için bütün yolları deneyecektir ve yine bu olumlu açıklamalar karşılığını bulamayacaktır.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.