Aziz Yağan AK Parti’nin alevi açılımını yazdı: Tedirgin edici

Aziz Yağan AK Parti’nin alevi açılımını yazdı: Tedirgin edici

Prof. Dr. Aziz Yağan, Ak Parti’nin Alevi açılımı ile ilgili görüşlerini dile getirdi. Yağan, “Son açılımın dili ve Alevilere uzanan eli tedirginlik vericidir” ifadelerini kullandı.

AMİDA HABER- Prof. Dr Aziz Yağan, hükümetin Alevi açılımına ilişkin bir yazı kaleme aldı.

Ayrıştırmanın yeni bir denemesi

Prof. Dr. Yağan’ın “Teklik Paradigmasında Aleviliğin Yeri Olamaz” başlıklı yazısı şöyle, “Kültür ve Turizm Bakanlığı bünyesinde Alevi Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanlığı kurulacak olması, dizayn yoluyla Aleviliği asimile etme, seyreltme, kendi içinde ayrıştırma politikasının yeni bir denemesidir.

İnkara neden olur

‘Tevhidi bir, kitabı bir, kıblesi bir, peygamberi bir, ezanı bir’ dedikten sonra ‘bundan başka bir muhabbet, bundan başka bir aşk yolu yoktur.’ demek Cem ayini yapan Alevileri olduğu gibi, kendi doğasıyla kabul etmemek anlamına gelir; inancımızı terk etmemize, yolumuzdan dönmemize, kendimizi, atalarımızı inkara neden olur.

Tekleştiremezler

Cem ayini yapan Aleviliği ve Alevileri olduğu gibi kabullenen ve destek olmak isteyen bir açılım olsaydı elbette memnuniyetle desteklerdik. Ancak, Cem ayini yapan Aleviler ‘teklik’ çadırı altına toplanıp, ‘tek’leştirilemezler. Alevi kurumlarının ve cemevlerinin bürokratik ve ekonomik sorunlarını çözmek başkadır, ‘teklik’ çadırı içine davet ederek asimile etmeye devam etme ısrarı başkadır.

Tedirginlik verici

Paradigma, binlerce yıldır sürdürdüğü Cem ayini yapan Alevileri asimile etme ihtirasından vaz geçmelidir. Cem ayini yapan Alevilerle, namaz kılan Müslümanlar arasındaki fark görülmek ve kabullenilmek zorundadır. Bu yaklaşıma direnmeyen, Cem yapan Aleviliği, Alevileri ve ruhban sınıfının farklılığını, benzemezliğini temel alarak itiraz etmeyen muhalefet, sivil kurum ve bireyler paradigmasal düşünüp yaşamaya devam ediyor demektir. Paradigma, Alevileri hala kendi görmek istediği forma göre dizayn etmek istediğini bu çağda bir kez daha açıklamıştır. Bu nedenle, son açılımın dili ve Alevilere uzanan eli tedirginlik vericidir” ifadelerini kullandı. (Haber Merkezi)

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.