Diyarbakır’daki öğrencilerden hayvanlara sağlık taraması

Diyarbakır’daki öğrencilerden hayvanlara sağlık taraması

Kaynak:Anadolu Ajansı

Dicle Üniversitesi Veteriner Fakültesi akademisyenleri ve son sınıf öğrencileri, kırsal mahallelerde büyükbaş ve küçükbaş hayvanlar ile kümes hayvanları için ücretsiz sağlık taraması, gebelik kontrolü, tedavi ve muayene hizmeti başlattı.

AMİDA HABER - Diyarbakır'da Dicle Üniversitesi (DÜ) Veteriner Fakültesi ‘gezici klinik’ uygulaması başlattı. Uygulamayla kırsaldaki büyükbaş ve küçükbaş hayvanlar ile kümes hayvanlarına yerinde sağlık hizmeti sunulurken, veteriner hekim adayı öğrencilere de uygulamalı eğitim imkanı sağlanıyor.

Gezici Klinik kapsamında akademisyenler ve veteriner hekim adayı son sınıf öğrencilerden dönüşümlü olarak oluşturulan mobil ekip, hizmet aracıyla kırsal mahallelere ulaşarak büyükbaş ve küçükbaş hayvanlar ile kümes hayvanlarına ücretsiz sağlık taraması, gebelik kontrolü, tedavi ve muayene hizmeti sunuyor.

Mobil ekibin ilk durağı Karacadağ eteklerinde bulunan Diyarbakır Tarıma Dayalı İhtisas Besi Organize Sanayi Bölgesi oldu.

Ekipte yer alan akademisyenler ve veteriner hekim adayı öğrenciler hayvanları sağlık taramasından geçirdi, besicileri de hayvan sağlığı, beslenme ve hastalıklardan korunma gibi konularda bilgilendirdi.

dicle-veteriner.jpg

‘Öğrencilerimizle, hocalarımızla sahaya çıktık’

DÜ Veteriner Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sadık Yayla, gezici klinik uygulamasında ilk ziyareti Diyarbakır Tarıma Dayalı İhtisas Besi Organize Sanayi Bölgesine gerçekleştirdiklerini, verimli bir gün geçirdiklerini belirterek şunları söyledi: "Öğrencilerimizle, hocalarımızla sahaya çıktık, işletmeleri gezerek öğrencilere yerinde muayene imkanı sunduk, tedaviye yönelik yapılacaklarla ilgili işlemleri gösterdik. Yetiştiricileri de dinleyerek onlara beslenme, hastalıklar, besi süresince ortaya çıkan sorunlara yönelik yardımcı olmaya çalıştık."

‘Öğrenciye yerinde pratik yapma imkanı sağlıyor’

dicle-veterinerea.jpg

DÜ Hayvan Hastanesi Başhekimi ve Veteriner Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Hasan İçen de hayata geçirilen uygulamanın hem hayvan sağlığının korunmasına hem hayvan sahiplerinin ekonomisine hem de öğrencilerin daha donanımlı yetişmelerine katkı sunacağını, "Bu uygulama öğrenciye yerinde pratik yapma imkanı sağlıyor. Kliniğimize yeteri kadar büyükbaş hayvan gelmiyor. Büyükbaş hayvanı taşımak biraz problemli. Gezici klinik sayesinde hastayı yerinde muayene etme imkanı bularak, daha kalıcı çözümler üretiyoruz. Öğrencilerimiz hayvanın yaşadığı yeri, yaşadığı yerle ve beslenmeyle alakalı problemleri görüp, hayvana temas ederek birebir muayene etme şansı buluyor" diye konuştu.

‘Mezun olmadan sahaya çıkmış oluyoruz’

Veteriner fakültesi son sınıf öğrencilerinden Hamza Utku Sevim, teorik bilgi noktasında iyi bir donanıma sahip olduklarına değinerek, bu uygulamanın sahada pratik açığını kapatacağını belirterek, "Bunun gelişimimize katkısı olacak. Hayvanlara nasıl yaklaşmamız gerektiğini, hayvanı strese sokmadan nasıl muayene edebileceğimizi öğrendik." dedi.

Benzer Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.