Diyarbakır’daki tatlıcılara iyi haber komşudan geldi: Bu sene ‘Var yılı’

Diyarbakır’daki tatlıcılara iyi haber komşudan geldi: Bu sene ‘Var yılı’
Son bir yıldır Antep fıstığını temin etmekte büyük sıkıntı yaşayan Diyarbakır’daki baklava ve kadayıf üreticilerine iyi haber komşu ilden geldi. Bu sene yüksek rekolte bekleniyor.

AMİDA HABER – Diyarbakır’daki tatlı üretimi yapan firmalar uzun süredir Antep fıstığı temin edememekten ve yüksek fiyatlardan şikayet ediyordu.

Başta Şanlıurfa ve Gaziantep olmak üzere bölgenin önemli tarımsal ürünlerinden olan Antep fıstığında "var yılı" yaşanması bekleniyor.

antep-fistik2.jpg

Antepfıstığı Araştırma Enstitüsü Müdürü Ahmet Şahan, bu yılki fıstık rekoltesine ilişkin yaptıkları araştırmalar hakkında bilgi verdi.

antep-fistik-001.jpg

Bu yıl Antep fıstığında 'var yılı'

Antep fıstığı ağaçlarında çok iyi meyve tutumu olduğunu belirten Şahan, Antep fıstığının bir yıl ürün verip ertesi yıl da rekoltesinin azaldığını hatırlatarak şunları söyledi:

"Geçen yıl azdı çünkü yok yılını yaşadık. Buna rağmen 176 bin ton Antep fıstığı üretimimiz gerçekleşti. Bu yıl Antep fıstığında 'var yılı'. Arazi gözlemlerine baktığımızda Antep fıstığı ağaçlarında çok iyi meyve tutumu var. Bundan dolayı yüksek bir rekolte beklemekteyiz. Bu artışla birkaç yıl içerisinde dünya sıralamasında İran'ın önüne geçeceğimizi düşünüyorum. Belki ilerleyen yıllarda birinci sıraya da yerleşebiliriz. Rekolte bu yıl yüksek olacak gibi gözüküyor. Mart ve nisan aylarında bazı bölgelerde dolu yağışı, Antep fıstığının çiçek döneminde çok yağışın olması tozlanmanın kısıtlı olması gibi nedenlerden dolayı bazı bahçelerde sorun oldu. Halen de bu riskler mevcut. Bu riskler bittiğinde biz temmuz ayı içerisinde Antep fıstığında bölgedeki mühendis arkadaşlarla birlikte rekolte çalışması yapıp bu yıl Antep fıstığı üretimimizi belirleyeceğiz."

antep-fistik-ahmet-sahan.jpg

Rekolte ne zaman duyurulacak?

Antepfıstığı Araştırma Enstitüsü, fıstık bahçelerinde 60 kişilik ekiple inceleme yaparak her yıl olduğu gibi bu yıl da rekolte tahminini kamuoyuna duyuracak.

antep-fistik1.jpg

Bu dönemde çiftçilere düşen en önemli görev ise Antep fıstığının gübrelenmesi, beslenmesi ve bazı hastalıklara karşı ilaçlanması ve sulanması. (Haber Merkezi)

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum