Yoğun çöl tozlarının Diyarbakır’a giriş tarih belli oldu

Yoğun çöl tozlarının Diyarbakır’a giriş tarih belli oldu

Meteoroloji Afrika çölleri üzerinden gelmesi beklenen yoğun toz taşınımı hakkında uyarılarda bulundu. Bölgede 9 ili etkilemesi beklenen çöl tozlarından korunmak için tedbirli olunması istendi.

AMİDA HABER - Meteoroloji, bölgemize yaklaşan çöl tozu bulutlarına ilişkin uyarılarda bulundu. Yapılan açıklamada çöl tozlarının 10 Mayıs Cuma günü itibariyle bölgeye giriş yapacağı tahmininde bulunuldu.

Toz bulutlarının Mısır üzerinden esen rüzgarlarla birlikte ince toz partiküllerine dönüşüp iki gün içinde bölgeyi etkisi altına alması bekleniyor.

Yapılan uyarıda Diyarbakır, Adıyaman, Batman, Gaziantep, Kilis, Mardin, Siirt, Şanlıurfa ve Şırnak illerinde yoğun toz taşınımı olacağı belirtilerek vatandaşların dikkatli olmaları istendi.

2024/04/30/toz-asinimi11-001.jpg

Çöl tozlarının olumsuz etkileri nelerdir?

Sağlık üzerinde olumsuz etkisi olan çöl tozları, özellikle astım, bronşit gibi kronik solunum yolu hastalıkları olan bireyler için risk oluşturuyor. Bu partiküller, solunum yolu rahatsızlıklarını tetikleyebilir, alerjik reaksiyonlara neden olabilir. Göz tahrişi, cilt problemleri ve hatta solunum sistemi enfeksiyonları gibi sağlık sorunlarına yol açabilir. Uzmanlar, çöl tozlarının yoğun olduğu dönemlerde özellikle risk grubundaki bireylerin dışarı çıkmamaları, gerekli hallerde maske ya da atkı gibi koruyucu önlemler almaları konusunda uyarıyor.

Tozlar ayrıca çevresel etkilere de neden olarak bitki örtüsü üzerinde olumsuz etkiler yaratabilir, su kaynaklarının kirlenmesine katkıda bulunabilir ve hava kalitesini düşürerek geniş çaplı ekolojik dengeleri bozabilir. Çiftçiler ve tarım sektörü temsilcileri, toz bulutlarının tarım arazileri üzerindeki potansiyel zararları konusunda bilgilendiriliyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.