Ferhat KAPLANER

Ferhat KAPLANER

KAMUDA TASARRUF

KAMUDA TASARRUF

KAMUDA TASARRUF

Kamuda tasarruf dönemi başladı. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, “Yıllık cari açıkta 8 aydır devam eden düşüş, programımızın başarısı. Mart ayında 2023 yılı mayısa göre cari açıktaki yıllık iyileşme 25,8 milyar dolar oldu” diyerek sözlerine başladı. Şimşek, cari açıkta gerilemenin de devam edeceğini söyledi.

Şimşek, şunları kaydetti;

“Yıllık cari açıkta 8 aydır devam eden düşüş, programımızın başarısı. Mart ayında 2023 yılı mayısa göre cari açıktaki yıllık iyileşme 25,8 milyar dolar oldu.

Bu gerçekleşme ilk çeyrekte yıllık cari açığın milli gelire oran olarak yaklaşık yüzde 2,7’ye gerilediğini ima ediyor. Programımıza duyulan güvenle risk primimiz düşüyor, dış finansmana erişim artıyor.

Rezerv hariç (resmi ve bankacılık) sermaye girişi martta yıllık cari açığın 20 milyar dolar üzerinde.

Cari açıkta gerileme ve dış finansman girişindeki olumlu görünümle döviz rezervlerimizde iyileşme devam edecek. Böylece makro finansal istikrar daha da güçlenecek ve dezenflasyon sürecine oldukça önemli katkı sağlanacak” dedi.

Şimşek’in bu anlattıkları tamam ama bu açıklar cari açıklar nasıl oluşuyor. Demek ki devletin kasasında bir delik var ve bu deliği oluşturan etkenler neler? Aslında herkes biliyor. Gelirler sadece vergi üzerine odaklandığı için ve maalesef bizde vergisini ödeme alışkanlığı yerine vergi kaçırma alışkanlığı had safhada olduğu için bir türlü belimiz doğrulmuyor.

Şimşek kamuda tasarruftan bahsederken;

* Yeni araç satın alımı 3 yıl durduruldu.

* İzin dışında yabancı araç alımı süresiz durduruldu.

* İhtiyaç fazlası olan tüm araçların satışı başlatıldı.

* Toplu taşıma olan yerlerde kamuda personel özel servisi sonlandırılacak.

* Yeni bina alımı ve yapımı 3 sene durduruldu.

* Yeni bina kiralamak süresiz durduruldu.

* Sosyal tesis yapımı, alımı ve kiralanması süresiz olarak durduruldu.

* 3 yıl boyunca kamuda emekli olanlar kadar yeni personel alınacak.

* Kamuda çalışanlar artık sadece tek bir yerden maaş alacak.

* Yönetim kurulu üyelerine üst sınır maaşı gelecek. Maaşın üst sınırını geçenlerin ücreti devletin kasasına girecek” açıklamalarında bulundu.

Ben daha da ileriye gidilmesi taraftarıyım. Mesele kamuda tüm personel servisleri kaldırılsın. Yol ücretleri kaldırılsın. Neden diye sorarsanız, özel sektörde adam sabahın erken saatlerinde kalkıp otobüs dolmuş yola koyuluyor. Devlet memurundan çok mu zengin hayır veya soruyu değiştireyim devlet memuru ondan çok mu fakir? HAYIR.

Özellikle her yıl en yüksek bütçeyi alan kurumların başında gelen milli eğitim sürekli inşaat işleriyle uğraşıyor. İnşaat işleri bunlardan alınsın. Sadece milli eğitimde değil, tüm kamu kurumlarından bu inşaat işleri el çektirilsin. Yatırım bürosu diye bir büro kurulsun ve kurumlar yatırım projelerini buraya sunsun. Devletin ve vatandaşın hayrına olan projeler kabul edilsin ve projeleri de yatırım izleme ofisleri takip etsin.

Hastanelerde, okullarda, üniversitelerde adamlar eğitim ve sağlıktan çok yapım, onarım, alım, ihale işleriyle uğraşıyor. Bir öğretmen kömür alımı veya yakıt alımı neden yapar arkadaş. Veya bir doktor ihaleyle neden uğraşır anlamıyorum. Adamların görevi belli eğitim vermek, sağlık getirmek. Onların dışında kalan işleri başkaları düşünsün.

Yine belediyeler, aldıkları her ürün veya mal kontrol edilsin. Gerçekten lazım mı bakılsın. Hatta personel dahil. Zaten bu personel işlerine hiç girmeyeyim. Yüreğimiz kanıyor. Neden mi?

Ya gencecik çocuk onlarca yıl okumuş üniversite bitirmiş alanında bir yere yerleşmek istiyor. Pat belediye başkanının karısı devreye giriyor onun yerini o alıyor. Kardeşi devreye giriyor başkasının yerini alıyor. Partisi devreye giriyor diğer insanların hakkına giriyor.

Bu ülke bir günde bu hale gelmedi. El birliğiyle bu hale getirenler utanmalıdır. Küçük veya büyük bir menfaat için hak edene hakkını vermeyip rant verene hak veren iki cihanda mutluluk yüzü görmesin inşallah.

Bu durum Sayın Mehmet Şimşek ve ekibinin bir iki dokunuşuyla da düzelmez. Anlattıklarına bakarsak küçük maliyetlerle dış kaynak arayışında olduğunu anladık. İMF’ye muhtaç kalmasa da yine birilerine muhtacız anlaşılan. Aslında bizim kaynaklarımız bize yeter. İstersek bunu rahatlıkla başarırız. Herkes alanında ciddi, samimi ve dürüst olursa herkes kazanır.

Ben kazandım banane diğerlerinden dersen yarın emin ol kötü duruma düşen olacaksın. Bazen derler ya aynı gemideyiz. Evet, aynı gemideyiz. Birileri geminin yol almasını sağlarken, birileri de geminin engin denizlerde batması için uğraşırsa hedefe ulaşılmaz.

Kendimizden başlayarak lütfen ama lütfen başkalarının haklarına, hukuklarına saygı duyarak ilerlemeyi şiar edinelim. Daha güzel bir ülke daha güzel bir dünya için bu şart. Yoksa şimdilerde komplo teorisi olarak görünen ancak ilerleyen zamanlarda tek dünya yönetimi, tek para birimi tek tip yaşam gibi açık hava cezaevinde yaşamaya mahkum kalırız. Kalın sağlıcakla…

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Ferhat KAPLANER Arşivi