Kırtasiye alışverişinde nelere dikkat edilmeli?

Kırtasiye alışverişinde nelere dikkat edilmeli?
Güvenli kırtasiye ürünü almak için dikkat edilmesi gerekenlerle ilgili konuşan TÜKİD Genel Sekreteri İrem Özkal, CE belgeli ürünlerin tercih edilmesi, çocuklara gıda ve giyecek alışverişinde nelere dikkat ediliyorsa kırtasiye ürünü alırken de aynı hususlara dikkat edilmesi gerektiğini söyledi.

Okul sürecinin başlamasıyla en çok gündeme gelen konulardan birisi de güvenli kırtasiye alışverişi oluyor. Kimyasal madde içermeyen, sağlığa zararı olmayan ürünlerin tercih edilmesi çocukların sağlığı açısından büyük önem arz ediyor.

Kırtasiye alışverişinde dikkat edilmesi gerekenlerle ilgili İLKHA muhabirine konuşan Tüm Kırtasiyeciler Derneği (TÜKİD) Genel Sekreteri İrem Özkal, "Evlatlarımızı geleceğimiz, onlara aldığımız her ürüne, yediklerine-içtiklerine, giydiklerine nasıl dikkat ediyorsak kırtasiye ürünleri seçerken de bu konuda dikkatli olmamız gerekiyor. Şu anda sahte, kaçak, korsan ürünler diye haber başlıkları çok popüler. Bu yüzden merdiven altı ve bilinmedik yerlerden alınan ürünlerden ziyade velilerimizin kırtasiyelerden alışveriş yapmalarını öneriyorum. Çünkü kırtasiyeler, ticaret bakanlığı tarafından yılın 365 günü denetleniyorlar." dedi.

"Kuru boya, kalem, silgi ve kalemtıraş gibi ürünlerin CE ibaresi mutlaka olmalı"

Kırtasiye sektöründe 2012 yılından beri çok ciddi adımlar atıldığını ve Ticaret Bakanlığı tarafından yapılan testler ile güvenilir kırtasiye ürünü oranının yüzde 99'a kadar çıktığını hatırlatan Özkal, "Bu yüzden velilerimizin alışverişlerini bildikleri, güvenilir kırtasiyelerden yapmalarını öneriyorum. Sonrasında da bir ürün aldıklarında nasıl ki gıda ürünü alırken ürünün içeriği okunuyorsa kırtasiye ürünü alırken de buna dikkat edilmeli. Denetlenen kırtasiye ürünleri üzerinde velilerin anlayabileceği şekilde Türkçe olarak bir açıklama olması gerekir. Bunun dışında ürünün kaç yaşa uygun olduğunu bilmek gerekir. Kuru boya, kalem, silgi ve kalemtıraş gibi ürünlerin CE ibaresi mutlaka olmalı. CE, Avrupa standartlarında kılavuz 15'e göre; 15 yaş altı hassas tüketici gurubu dediğimiz çocuklarımız için özel yapılan tüm testlerin onaylandığını gösteriyor. Bunlar EN71 123 testleridir. Çocuklarımız yoğun kimyasala maruz kalmasınlar. Çünkü aldığımız ürünler çocuklarımızın elinde yaklaşık 1-2 yıl fiziksel temasta bulunacak. Seçici davranmamız gerekir. Eğer kuşku duyuyorsak da ALO 175 hattından şikâyette bulunabilir veya Ticaret Bakanlığının sayfasında 'güvensiz ürün' sayfasından ürünün güvenliğini test edebiliriz." diye konuştu.

Geçen yıla göre yüzde 66 artan kırtasiye maliyeti sonrasında bir çanta ne kadara doluyor?

Okullar açılmadan önce en çok merak edilen konulardan birisinin bir okul çantasının ne kadara dolduğu olduğunu belirten Özkal, "Bu, çocuğumuz için seçtiğimiz ürünlerin markası ve bilinirliğine göre değişebilir. Ancak kırtasiyelerde her keseye uygun güvenilir ürün bulunabilir. Örneğin 300 liraya da 2 bin liraya da çanta var. Bunun değerlendirmesini şöyle yaptık. 300 liralık bir çantanın içerisine ilköğretime başlayacak çocuğun ihtiyaçlarını belirledik. Geçen yıl bu fiyat yaklaşık 681 liraydı. Şu an yüzde 66 artışla yaklaşık bin 100, bin 200 liraya bu okul çantasını hazırlayabiliyoruz. Ancak tüm ihtiyaçların da aynı anda giderilmesi gibi bir durum da yok. Veliler, söylediğimiz rakamdan korkup kırtasiye alışverişinden korksun istemiyoruz. Kırtasiye, eğitim sektörünün birinci motivasyon kaynağıdır. Eğitim sektörü için çalışan insanlarız. Dolayısıyla öncelikli ihtiyaçları belirleriz. Çantanın içerisine koyduğumuz ürünler ile öğretmenin talepleri uyum gösteriyorsa çocukların geleceği için tasarruf ettiğimiz konuyu burada bırakmayalım." şeklinde konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.