Diyarbakır’da top atışlarıyla yıkılmıştı: 4 yıl geçti bir çivi çakılmadı

Diyarbakır’da top atışlarıyla yıkılmıştı: 4 yıl geçti bir çivi çakılmadı
Diyarbakır’da 94 yıl önce görev yapan dönemin Valisi Faiz Ergun’un talimatıyla ‘Sur içine hava girmiyor’ diye yüzlerce yıllık tarihi surlar top atışlarıyla yıkıldı. Yıkılan surların yeniden inşa edeceği açıklanmasına rağmen bugüne kadar bir çivi çakılmadı

AMİDA HABER- UNESCO tarafından Dünya Kültür Miras Listesi’ne alınan ve görünümü kalkan balığı şeklindeki Çin Seddin’den sonra en uzun sur olma özelliği taşıyan Diyarbakır surlarının bir bölümü 94 yıl önce dönemin Faiz Ergun’un talimatıyla ‘Sur içine hava girmiyor’ diye top atışlarıyla yıkıldı.

diyarbakir-arsiv.jpg

Fransız arkeolog rapor hazırladı

Tarihi surların yıkımı, o dönem bölgede araştırma yapmak üzere Diyarbakır’da bulunan Fransız arkeolog Albert Louis Gabriel, Mili Eğitim Bakanlığına ‘surların tarihi ve arkeolojik açıdan paha biçilmez olduğunu’ belirttiği raporu iletmesinin ardından yıkım durmuştu.

Bakan kurum aslına uygun yapılacak

4 yıl önce Diyarbakır’a gelerek temaslarda bulunan dönemin Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, yıkılan surların yeniden inşa edileceğini duyurmuştu. Bakan Kurum, yıkılan 250 metre uzunluğundaki surun ve yeni Dağkapı'nın tarihe uygun şekilde yapılacağını açıklamıştı.

4 yıl geçti çalışma başlamadı

Bakan Kurum’un açıklamasının üzerinden 4 yıl geçmesine rağmen surlarda bir çalışma başlamadı. 250 metre uzunluğunda yıkılan surlarda ne zaman çalışmalara başlanacağı bilinmezken,

Albert Gabriel kimdir?

Diyarbakır surlarının yıkılmasını engelleyen Albert Louis Gabriel, 1883 yılında, Fransa’da doğdu. Sorbonne Üniversitesi'nde Güzel Sanatlar ve Edebiyat okuduktan sonra Paris Üniversitesi’nde doktora yaptı. Gabriel, 1926 yılında Türkiye’ye gelerek, Darülfünun’da arkeoloji ve sanat tarihi dersleri verdi. Milli Eğitim Bakanlığı ile 1930'da anlaşarak, Mezopotamya’daki eserler hakkında araştırma yapmak üzere Hasankeyf’ten Van’a incelemelerde bulundu. Eserlerin fotoğraflarını çeken, çizimlerini yapan ve metinler yazan Gabriel, 1930’lu yıllarda Diyarbakır'a geldi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum