Diyarbakır’daki kazıda Çanakkale Savaşı rozeti bulundu

Diyarbakır’daki kazıda Çanakkale Savaşı rozeti bulundu

Kaynak:İhlas Haber Ajansı

Diyarbakır'da UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesinde yer alan Amida Höyük'te yapılan kazılarda “Çanakkale Savaşı” rozeti bulundu.

AMİDA HABER - Diyarbakır’da binlerce yıllık medeniyete ev sahipliği yapan Amida Höyük’te, 2018 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığının izniyle Dicle Üniversitesi (DÜ) Sanat ve Tasarım Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İrfan Yıldız başkanlığında başlatılan kazı çalışmaları devam ediyor.

Şimdiye kadar yapılan kazılarda 1800 yıllık su kanalları ve kalorifer sistemi, yaklaşık bin 700 yıllık mezar odaları, 1. Dünya Savaşı'ndan kalma 782 el bombası ve 800 yıllık mermer parçaları gibi kalıntılar ortaya çıkarıldı. 2024 itibarıyla Artuklu Sarayı'nın kabul salonunun güneyindeki odada ve Saraykapı ile kral yolu arasındaki alanda çalışma yürütülüyor.

amidhoyuk-canakkale1.jpg

UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesinde yer alan Amida Höyük'te son yapılan kazılarda, “Çanakkale Savaşı” rozeti bulundu. Rozet, höyükteki kazıda bulunan ilk Osmanlı rozeti örneği olarak biliniyor.

amidhoyuk-canakkale4.jpg

Kazı başkanı Prof. Dr. Yıldız, bu yıl ki çalışmalarda birçok buluntuya rastladıklarını belirterek bulunan rozetle ilgili şu bilgileri verdi:

“Son çalışmalarda bulduğumuz Çanakkale Savaşı rozeti Osmanlı dönemine ait olup, güncel bir veri olması nedeniyle önem arz ediyor. Rozet, 1. Dünya Savaşı sırasında Çanakkale'nin kara ve deniz savaşlarında savaşıp gazi veya şehit olan kişilere verilmiş bir rozettir. Bu rozetin özgünleri çok az bulunuyor. Daha çok replikaları yapılmış. Amida Höyük Artuklu Sarayı kazısında gelen bu özgün rozet, Osmanlı dönemi Çanakkale Savaşı rozeti olması açısından önem arz ediyor.”

amidhoyuk-canakkale3.jpg

Bulunan rozet'in 4.2 santimetre boyunda, 2.7 santimetre genişliğinde ve 6 gram ağırlığında. Rozetin ön yüzünde Çanakkale Boğazını bekleyen, ellerinde silahları, sırtlarında çantasıyla 2 Osmanlı askeri resmi bulunuyor. Gökyüzünde ise, bayrağı temsil eden parlayan ay ve yıldız bulunuyor. Rozetin alt kısmında Osmanlıca yazılmış Çanakkale Savaşı Yadigarı ibaresi yer alıyor. Sağ tarafında, düşmanların ilk saldırısı 21 Teşrinievvel 1330 (3 Kasım 1914) tarihi; sol tarafında, düşmanın Çanakkale'den rücuatı (çıkışı) 21 Kanunuevvel 1331 (3 Ocak 1916) tarihi yazısı yer alıyor.

Benzer Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.