Diyarbakır’daki Aile Hekimlerine yetki verildi: Hastane randevusuna son!

Diyarbakır’daki Aile Hekimlerine yetki verildi: Hastane randevusuna son!
 Muhabir
Sağlık Bakanlığı, Diyarbakır’da aile hekimlerini ilgilendiren önemli bir uygulamayı hayata geçiriyor. Artık vatandaşların birçok işlem için hastane randevusu almasına gerek kalmayacak, aile hekimi hastayı yönlendirecek.

AMİDA HABER - Sağlık Bakanlığı’nın aile hekimliği ile hastaneler arasında dijital entegrasyon çalışmalarını tamamladığı, 1 Ocak 2025 itibarıyla uygulamaya konulan yeni sistemle sağlık hizmetlerinin daha hızlı ve kolay erişilebilir hale getirildiği belirtildi.

Diyarbakır’da uzun süredir hastanelerde randevu sorunu yaşayan hastalar artık hastanelere aile hekimleri üzerinden poliklinik kaydı yaptırmadan gidebilecek. Bunun için de vatandaşların Aile Sağlık Merkezlerine (ASM) giderek kendi aile hekimlerine görünmeleri yeterli olacak.

O işlemler aile hekimi üzerinden yapılacak

hekim.jpg

Yeni sistem sayesinde aile hekimleri, INR, röntgen, mamografi, yenidoğan kalça ultrasonografisi gibi tetkikleri hastanelerden doğrudan talep edebilecek. Hastalar, randevu almadan ve poliklinik kaydı yaptırmadan tetkiklerini yaptırabilecek. Tetkik sonuçları aile hekiminin kullandığı sağlık bilgi yönetim sistemine otomatik olarak aktarılacak.

Hastanelerde aile hekimleri için özel kontenjan

asm.jpg

Hastanelerde aile hekimlerine kayıtlı hastalar için özel muayene kontenjanları oluşturuldu. Bu sayede, aile hekimleri, kayıtlı hastaları için yalnızca kendilerine ayrılan randevu saatlerini kullanarak muayene düzenleyebilecek.

Hekimler, tetkik taleplerini dijital olarak yaparak hastalara benzersiz bir kod sağlayacak. Bu kodla hastalar, tetkiklerini belirtilen süre içinde gerçekleştirebilecek. Kodun geçerlilik süresi, mamografi ve ultrason hariç üç iş günü olarak belirlendi.

asm-hekim.webp

Tedavi süreçlerine dijital takip

Aile hekimleri, gerekli gördükleri durumlarda hastalarını Sağlıklı Hayat Merkezlerine yönlendirebilecek. Danışmanlık hizmetleri (diyetisyen, psikolog, fizyoterapist vb.) bu merkezlerde sunulacak ve aile hekimleri, hastalarının tedavi sürecini dijital olarak takip edebilecek.

Amaç hastaların sağlık hizmetlerine hızlı ulaşımı

diyarbakir-asm.jpg

Bu dijital dönüşümle birlikte birinci, ikinci ve üçüncü basamak sağlık kuruluşları arasındaki iletişim hızlandırıldı. Sağlık çalışanlarının birbirine geri bildirim notu yazabilmesi ve hastaların sağlık hizmetlerinden daha hızlı yararlanabilmesi mümkün hale geldi.

Yeni hayata geçen uygulama için Diyarbakır’daki vatandaşlar, sağlık bilgilerini ve tetkik sonuçlarını e-Nabız uygulaması üzerinden kolayca takip edebilecekler. Sağlık hizmetlerinde dijitalleşmeyle birlikte hem zaman kaybının önlenmesi hedefleniyor hem de hasta memnuniyetinin artırılması.

Benzer Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.