Salih KAPLANER

Salih KAPLANER

VÜCUTTAKİ  AHENK

VÜCUTTAKİ  AHENK

VÜCUTTAKİ  AHENK

İnsan vücudunun her bir parçasında ayrı bir mükemmelliğe şahit oluyoruz. Göz, beyin, kalp, böbrek gibi pek çok organ ve sistem insanı hayranlığa sürükleyecek kadar önemli işlevlere sahiptir ve her biri birbiriyle uyum ve ahenk içinde görevlerini yerine getirir. Kendiliğinden oluşması imkânsız olan ve hayatımızın sağlıklı bir şekilde devam etmesini sağlayan bu mucizevî sistemlerden birkaç tanesini incelemek bile, aslında biz farkında olmadan vücudumuzda neler olduğunu anlamamızı sağlayacak ve üstün bir aklın varlığını açıkça görmemize vesile olacaktır.

Ağrı Duyusu

Ağrı duyusu, insan vücudundaki olumsuzluğu bildirerek kişinin önlem almasını ve vücuduna zarar gelmesinden kaçınmasını sağlayan koruyucu bir sistemdir. Ağrı duyusundan yoksun olan bir insan hiç ağrı hissetmediği için, kendi kendine zarar verebilir. Mesela dişlerini sökebilir, gözlerini çıkarabilir ya da dilini yiyebilir. Bunlar dışında kendini ağrıyla belli eden bir hastalığı fark edemez ve bu sebepten dolayı kısa sürede hayatı sona erebilir. Ağrı hissetmemek demek, hastalığın verdiği uyarıyı fark edememek ve kendini çevrenin olumsuz etkilerinden koruyamamak demektir.

Portal Venöz Sistem

İnsan vücudunda fazla miktarda aminoasit metabolizması sonucunda oluşan amonyak, zehirli etkiye sahiptir. Vücuda giren besinler sindirilip ince bağırsaklarda emildikten sonra direkt kan dolaşımına verilirken, zehirli olan amonyak hepatik portal sistem aracılığıyla karaciğere gönderilir. Burada üreye dönüştürülüp zehirden arınmış olur ve sonra kan yoluyla böbreklere, oradan da idrarla vücut dışına gönderilir. Hepatik portal sistem olmasaydı amonyak da direkt kana geçerdi. Kanda amonyak konsantrasyonu arttığından toksik etki görülürdü.

Kafatası

Kafatası, tek ve çift kemiklerin oynamaz eklemlerle birleşmesiyle oluşur. Kafatası, hayati öneme sahip olan beyni çepeçevre sarıp dış etkilerden korumanın yanında; görme, işitme, tatma, koklama gibi duyu organlarını da barındırır. Böylece baş bölgesine alınan en sert darbelerde bile beyin ve bu duyu organları zarar görmez. Kemikleri ilk kez yaratıp sonra da onlara et giydiren Allah, bunu bir kez daha yapmaya kadirdir. Bu gerçek Kuran’da şöyle ifade edilir:

İnsan, bizim kendisini bir damla sudan yarattığımızı görmüyor mu? Şimdi o, apaçık bir düşman kesilmiştir. Kendi yaratılışını unutarak bize bir örnek verdi; dedi ki: “Çürümüş-bozulmuşken, bu kemikleri kim diriltecekmiş?” De ki: “Onları, ilk defa yaratıp-inşa eden diriltecek. O, her yaratmayı bilir.”

(Yasin Suresi, 77-79)

Lenf Sistemi

İnsan vücudunda kan ile doku arasındaki madde alış-verişi kapiler ile doku arasındaki interstisyel alanda gerçekleşir. Burada kapilerdeki besin ve oksijen dokuya verilirken dokudaki metabolizma artıkları da kapilere geçer. Mantıken burada sıvı birikimi olmaması için kapilerden çıkan madde miktarı ile kapilere giren madde miktarı eşit olmalıdır. Ancak değildir. Kapilere dönen madde miktarı, kapilerden çıkandan azdır. Aradaki bu fark ise, lenf sistemi denilen özel bir sistemle interstisyel alandan toplanıp tek yönlü olarak iletilir ve tekrardan kan dolaşımına verilir. Selametle kalın…

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Salih KAPLANER Arşivi