Salih KAPLANER

Salih KAPLANER

SICAKLIKLAR ARTTI, YANGINLAR İÇİMİZİ YAKIYOR

SICAKLIKLAR ARTTI, YANGINLAR İÇİMİZİ YAKIYOR

SICAKLIKLAR ARTTI, YANGINLAR İÇİMİZİ YAKIYOR

Türkiye, sıcak hava dalgaları, geniş alanlı çok sayıda orman, çalılık ve tarım alanlarındaki yangınlar, yangınlarla birlikte uzun soluklu bir sıcak-çok sıcak ve kuru-kurak yaz havasının etkisine girdi.

Son olarak Diyarbakır’ın Çınar ile Mardin’in Mazıdağı ilçeleri arasındaki alanda çıkan yangın kısa sürede büyüdü. Resmi rakamlara göre hayatını kaybedenlerin sayısı 15’e çıkarken, yangının nedeni olarak elektrik direkleri işaret edildi.

Resmi rakamlara göre yaralıların sayısı ise 80’e yakın. Yüzlerce hayvan yanarak can verirken hektarlarca alan küle döndü.  Yangın adeta içimizi yaktı, yangın sonrasında bir kez daha anız ve orman yangınlarının tehlikesini anlamış olduk.

Hava sıcaklıklarının artması ile anız, bahçe, tarla, orman yangınlarında artış olması ihtimali artmaktadır. Ne yazık ki temizlik maksatlı yakılan ateş doğaya büyük zararlar vermektedir. Kontrol altına alınamaması sebebiyle büyük yangınlara neden olmaktadır.

Anız yangınının toprağa ve canlılara bir çok zararı oluyor.Organik madde miktarı azalır, mikrobiyolojik aktivite geriler, omurgasız hayvanlar yok olur. Toprağın su tutma kapasitesi azalır, toprak verimliliği düşer. Erozyon riski yükselir, biyolojik denge bozulur, fiziksel ve kimyasal yapı zarar görür. Hava ve çevre kirliliği artar, orman gibi yangınlar artar, telefon ve enerji iletim hatları zarar görür, trafik kazası ihtimali yükselir ve milli servet kaybı ortaya çıkmaktadır.

Nasıl önlem alınabilir?

Vatandaşlara ait arsa, tarla, arazilerde bakım yapılması, büyümüş otların kesilmesi önem arz etmektedir. Bahçe temizliği için ateş yakılmamalıdır. Piknik, gezi, alanlarına çöp atılmamalıdır, kolay alevlenici malzemeler. Güneş ışınlarını yansıtıcı (cam, metal, vb.) malzemeler bırakılmamalıdır. Seyir halindeki araçlardan sigara, vb. atılmamalıdır.

Diyarbakır ve bölgemizde zaman zaman kuvvetli ve hamleli esebilecek olan kurutucu rüzgarlar ve sıcak hava, patlamaya hazır birer yanıcı maddeye dönüşmüş olan, ormanlar, çalı ve makilikler, çayır ve meralar, anızlar, kuru tarla ve bahçelerin vb. daha da kurumasına neden olacaktır, yani yangına daha elverişli hale getirecektir. Anız ve yerleşim alanlarının çevrelerinde yüksek alarm durumunda olunması gerekir. Hangi nedenle olursa olsun bu günlerde çıkabilecek küçük bir yangın yönetilmesi ve denetlenmesi zor olacağı için büyük yangınlara dönüşebilir.Doğamıza ve sağlığımıza dikkat edelim…

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Salih KAPLANER Arşivi