Boşaltılan Diyarbakır Cezaevi ne olacak?

İşkence ve onur dışı uygulamalar ile gündeme gelen Diyarbakır Cezaevi önceki gün boşaltıldı. Peki cezaevi ne olacak? Kültür merkezi mi, utanç müzesi mi olacak?. HDP'li İmam Taşçıer, “Her Kürd’ün o cezaevinde bir parçası var. Utanç müzesi olsun" dedi.

AMİDA HABER- Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Diyarbakır ziyareti öncesi önemli bir gelişme yaşandı. Önceki gün, işkence ve kötü uygulamalarla gündeme gelen Diyarbakır E Tipi Cezaevi, Erdoğan’ın kente yapacağı ziyaret öncesi boşaltıldı. Bir dönem dünyanın en kötü cezaevleri arasında gösterilen E Tipi Cezaevinin Kültür Merkezine dönüştürülmesi kentte tepkiye neden oldu.

Tepki gösterenlerden biri de Halkların Demokrasi Partisi (HDP) Diyarbakır Milletvekili İmam Taşçıer. 1980 yılında yapılan darbe sonrası Taşçıer’de bu cezaevinde kalanlar arasında.

Amida Haber’e konuşan Taşçıer, cezaevinin boşaltılması ve Kültür Merkezine dönüştürülmesine ilişkin önemli değerlendirmede bulundu.

Her Kürd’ün o cezaevinde bir parçası var

Taşçıer şöyle konuştu, “Diyarbakır’da bulunan 5 Nolu cezaevi 80’li yılların başında Kenan evren cuntası tarafından açıldı. Orada Kürt halkı ve gençlerinin gördüğü işkencelerde, bu cezaevi büyük rol oynadı. Cezaevinin bütün koğuşları, hücreleri, koridorlara kadar hepsinin bir anısı var. O anıyı canlı tutmak lazım. Canlı tutulması içinde o günü çağrıştıran bir yapıya dönüştürülmeli. Oda müze ile olur. O günleri hatırlatan görseller olmalı ki, toplumlar ondan ders alsın. Diyarbakır Cezaevi, 12 Eylül döneminde dünyada en fazla işkencenin yapıldığı ilk 10 hapishanelerinden biriydi. Her Kürdün o cezaevinde bir parçası var. Geçen yıl Erdoğan’ın açıkladığı şekilde Kültür merkezi olacaksa Sur’a yapılan ucubelerden bir farkı olmaz. Kültür merkezi olursa bu 12 Eylül’ü aklamak olur. Bu nedenle bu kararın bir kez daha gözden geçirilmesi lazım”

Erdoğan açıklamıştı

Geçtiğimiz yıl Diyarbakır’a gelen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Diyarbakır Valiliği önünde yaptı konuşmada, geçmişte adı zulümle, işkenceyle, insanlık dışı muameleye anılan Diyarbakır E Tipi Cezaevi’nin boşaltılarak Kültür Merkezi olarak hizmet vereceğini açıklamıştı.

Utanç müzesi olsun

Deva Partisi Diyarbakır İl Başkanı avukat Cihan Ülsen’de benzer bir talepte bulundu. Sosyal medya hesabından açıklama yapan Ülsen, “İşkence ve onur dışı uygulamalar ile tarihin kara sayfalarında yerini alan Diyarbakır Cezaevi, kültür müzesi değil, utanç müzesi olmalıdır” dedi.

Diyarbakır E Tipi Cezaevinde neler oldu?

Diyarbakır E Tipi Cezaevi, 12 Eylül askeri darbesinden sonra ağır işkencelerle gündeme geldi. Ağır işkenceler nedeniyle dünyanın en ağır şartlarına sahip cezaevleri listesine girdi.

Diyarbakır Cezaevi ne zaman yapıldı?

Cezaevi 1978 yılında 46 bin metre karelik bir alan üzerine yapıldı. 12 Eylül 1980 tarihinde ise Sıkı Yönetim Komutanlığına bağlı askeri cezaevi olarak hizmete açıldı. 1988 yılında ise Adalet Bakanlığına devir edildi.

Utanç müzesi talebi

Bu cezaevinde onur kırıcı işkencelere maruz kalmış kişiler, Diyarbakır Cezaevinin utanç müzesine dönüştürülmesini istiyordu. Önceki yıllarda okul ya da müzeye dönüşeceği yönünde benzer açıklamalar yapılmıştı. Ancak bugüne kadar somut herhangi bir adım atılmadı.

Onlarca kişi hayatını kaybetti

İşkenceler nedeniyle 30 dan fazla tutuklu, 1980-84 yılları arasında, cezaevi yönetiminin kötü uygulamaları, yapılan işkenceler nedeniyle hayatını kaybetti. (İlyas Akengin-özel)

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Toplum & Yaşam Haberleri