AMİDA HABER- Dicle Üniversitesi, 157 hektarlık ormanlık alan imara açıldı. 2 bin dönümlük alanın imara açılması için ise çalışmalar sürüyor. Üniversitesi arazilerinin imara açılması ‘rant’ iddialarını beraberinde getirdi. Önceki gün açıklama yapan Şehir Plancıları Odası Diyarbakır Şubesi, üniversite arazilerinin imara açılmasına tepki göstermişti.
Tosun soru önergesi verdi
Üniversite arazilerinin imara açılması tartışmaları sürerken, HDP Diyarbakır Milletvekili Remziye Tosun, 157 hektarlık alanın imara açılması ve hukuk fakültesi binasının yerinin değiştirilmesi konularını verdiği soru önergesiyle meclis gündemine taşıdı.
Oktay ve Kurum’un yanıtlaması üzerine soru önergesi
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay ve Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum tarafından yanıtlaması istemiyle verilen soru önergesinde, “Dicle Üniversitesi’ne ait yaklaşık 157 hektarlık alanın Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın onayıyla yerleşime açılacağı basına yansımıştır. İmara açılmak istenen 157 hektarlık kısmın yaklaşık 10 hektarlık bölümü 25 yılı aşkındır var olan ağaçlardan oluştuğu bilinmektedir. Kentte meslek odaları duruma itiraz etmiş, Dicle Üniversitesi Rektörlüğü’nün talebiyle Sur ilçesi Yiğit Çavuş Mahallesi sınırları içinde kalan üniversite arazisinin 157 hektarlık alanını imara açılmasının ekolojik yıkıma yol açacağı açıklanmıştır. Ayrıca bakanlıkça hazırlanan plan için doyurucu hiçbir bilimsel analiz ve teknik bilgi çalışması yapılmadığı belirtilmiştir. Kentte birçok uygulamada yapıldığı gibi planlama sürecine meslek örgütleri, STK’lar ve kent halkı dâhil edilmemiştir. Bununla birlikte Dicle Üniversitesi Hukuk Fakültesinin yerinin değiştirileceği de basına yansımıştır. Öğrenciler, alelacele ve kendilerinin fikri alınmadan yapılmak istenen söz konusu yer değişikliğini kabul etmeyeceklerini belirtmiştir” denildi.
Tosun, şu soruları yöneltti;
1- Dicle Üniversitesi’ne ait yaklaşık 157 hektarlık alanın imara açılmasına ilişkin ÇED raporu hazırlanmış mıdır? İmar planına ilişkin gerekli hukuki süreç yürütülmüş müdür?
2- Söz konusu hazırlanan plan için doyurucu hiçbir bilimsel analiz ve teknik bilgi çalışması hazırlanmadığı doğru mudur?
3- Hevsel Bahçeleri ve Dicle Nehri ile bütünlük sağlayacak şekilde oluşturulan ormanlık alanın ve Dicle Üniversitesi’ne ait yaklaşık 157 hektarlık alanın yapılaşmaya açılması sebebi nedir? Söz konusu imar planı hangi ihtiyaçtan doğmuştur?
4- Dicle Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğrencilerinin fikri ve görüşü alınmadan alelacele bir şekilde fakültenin taşınmasının gerekçesi nedir? Hukuk Fakültesinin taşınması, Dicle Üniversitesi’ne ait yaklaşık 157 hektarlık alanın imara açılma projesi dâhilinde mi yapılacaktır?
5- Başta Dicle Üniversitesi öğrencileri ve kent halkını yakından ilgilendiren projeye dair planlama sürecine meslek örgütleri, STK’lar ve kent halkı dâhil edilmemesinin gerekçesi nedir?
6- Dicle Üniversitesi’ne ait yaklaşık 157 hektarlık alanın imara açılmasına ihale hangi şirkete verilmiştir? İhalenin maliyeti ne kadardır?
7- Dicle Üniversitesi’ne ait bir kısmı ağaçlık olan yaklaşık 157 hektarlık alanın imara açılmasının kent halkına yararı nedir?
8- Dicle Üniversitesi’ne ait bir kısmı ağaçlık olan yaklaşık 157 hektarlık alanın imara açılmasının yaratacağı ekolojik tahribattan Bakanlığınız haberdar mıdır?
9- Bakanlığınız söz konusu imar planında ekolojik tahribatı ekonomik yarara mı tercih etmektedir?