Eğil’de turizm durdu: Tekne sahipleri Kaymakam verdiği sözü yerine getirsin

Diyarbakır’ın en önemli turizm bölgelerinden biri olan Eğil İlçesi’ndeki tur teknelerinin mühürlenmesi ile İlçede turizm durma noktasına geldi. Tekne sahipleri, İlçe kaymakamının kendilerine verdiği sözü yerine getirmesini istiyor.

AMİDA HABER- Diyarbakır Su ve Kanalizasyon İdaresi (DİSKİ) Genel Müdürlüğü, kentin en önemli içme ve kullanma suyu kaynaklarından olan “Dicle Baraj Gölü Havzası Koruma Planı” çerçevesinde 1 Nisan 2022 tarihinden itibaren Eğil’de fosil yakıtlı tekne taşımacılığını sonlandırdı.

Diyarbakır’ın turizmine önemli katkı sağlayan tur teknelerinin mühürlenmesi üzerinden 9 ay geçti ancak sorun hala çözülmedi. Yasaktan önce günde binlerce kişinin gittiği İlçeye şimdilerde ne giden ne gelen var. Tekne sahipleri, sorunun çözümsüzlüğünde Eğil İlçe Kaymakamını sorumlu tutuyor.

Ruhsat verilmedi

Amida Haber’e konuşan tekne sahiplerinden Bünyamin Kılıç, İlçe’de 12 tekne bulunduğunu belirterek, “9 ay önce Diski ve Eğil kaymakamlığı tarafından teknelerimiz fosil yakıt kullandığı için mühürlendi. Teknelerimizin mühürlenme gerekçesi ise basına fosil yakıt diye geçti. Ancak sonradan bize verilen belgede ruhsatsız olduğu için mühürlendiğini öğrendik. Oysaki ruhsat için daha önce defalarca kaymakamlık ve belediyeye müracaatta bulunduk ama çeşitli bahaneler ile bize ruhsat verilmedi. Belediyenin teknesi de fosil yakıt ile çalışıyor o niye hala çalışıyor. Üstelik bizim yaktığımız fosil ile belediye teknesi arasında ciddi fark var” dedi.

Karardan önce Eğil ilçesine günlük ortalama bin turistin geldiğini kaydeden Kılıç, şimdi ise 50 kişinin bile gelmediğini söylüyor.

Evraklarımız olmadığı için satış yapamıyoruz

Eğil esnafının perişan olduğunu belirten Kılıç, ”Tekneleri mühürlediklerinde bize sordular. Size tekne mi yaptıralım? yoksa elektrikliye dönüştürüp mü verelim diye sordular. Tekneleri dönüştürün maliyeti de az olur dedik ancak Eğil kaymakamı biz size yeni tek tip tekne yapalım dediler ve bizleri ikna ettiler. Ama aradan geçen süreye rağmen sözlerini tutmadılar. 3 ay içerisinde bizlere tekneler yapılacaktı ve belli bir kısmını devlet karşılayacak hibe desteği verilecekti. Geri kalanı ise tekne sahipleri kooperatif kurup paylarını ödeyerek tekne sahibi olacaktık. Ancak aradan 9 ay geçmiş herhangi bir tekne yok ortada. Sonradan duyduğumuz kadarıyla tekneleri yapıp bizlere kiraya vermek istiyorlar ancak biz bu tekneler için kendi teknelerimizden geçtik Teknelerimiz orada çürümeye terk edilmiş evraklarımız olmadığı için satışlarını yapamıyoruz” şeklinde konuştu. (Amida Haber-Özel)

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (1)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Toplum & Yaşam Haberleri