Ferhat KAPLANER

Ferhat KAPLANER

EĞİTİMDE YANLIŞLIKLAR

EĞİTİMDE YANLIŞLIKLAR

EĞİTİMDE YANLIŞLIKLAR En başından beri sistemin değişmesi gerektiği kanaatindeyim. Öğrencilerimiz Liseye adım atarken çok büyük kararlar vermelerini diliyoruz. 

Eğitimi yanlış veriyoruz. En başından beri sistemin değişmesi gerektiği kanaatindeyim. Öğrencilerimiz Liseye adım atarken çok büyük kararlar vermelerini diliyoruz. Bundan sonraki hayatında elinde tutacağı mesleği o yaşta seçmesini istiyoruz.

Üstelik deneme süreci falan da olmadan yapıyoruz bunu. Bu bahsettiklerim tabi ki "teknik liseli" öğrenciler için geçerli.

Çok daha vahim bir durum var ki "Anadolu liseleri.." Ne pratiği belli ne uygulaması belli. İyice ucu açıkta kalan programlar. Kendinden kararlı bir öğrenci mesleğini seçmek için yöneldiğinde, örneğin mühendis olmak istediğinde giriyor bir Anadolu lisesine. Fakat şöyle bir yanılgıyı unutuyor. İleride aynı hırs ile devam etmek isteyecek mi öğrenci? Okuma arzusu bu denli çok olacak mı?..

Bunun analizlerinin önceden yapılması bir yana, üniversiteye geçişte ne kadar zorlanacaklarının farkında olamıyor herhalde büyüklerimiz. Anadolu lisesinden mezun olup üniversiteye girebilen öğrenciler inanın çok zorlanıyorlar. Teori bilgileri yeterince mevcut. Ama pratik bilgileri oldukça zayıf gençler olarak yetişiyorlar. Günümüzde zaten olan işsizlik sorununa bir de uygulama sorunu eklenince, tecrübe sahibi bile olunması güçleşiyor.

Teknik liselere tekrar dönüyorum. Özellikle Anadolu Teknik liselerine.

Burada öğrenciler örgün eğitimini alıyorlar. Mesleki yönden donatılıyorlar. Genel kültür derslerinden de muaf olmuyorlar. Ve okul bittiğinde 4 yıllık eğitimler için uğraşanlar yıpranıyor strese giriyor.

Şunun bilincinde olunmalı ki günümüz şartları Türkiye’de piyasanın önemle istediği ve ihtiyaç duyduğu unvan “teknik eleman..  Ara elemanlar.." Öğrenciler lise eğitimini bitirip mezun oldukları takdirde önlisans programlarını tercih etmiyorlar.

Öncelik olarak lisans programları yer alıyor. Artık piyasanın ara elemanlara çok daha fazla ihtiyaç duyduğunun açıklanması lazım gençlerimize.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Ferhat KAPLANER Arşivi