Eş Başkan Sera Bucak Diyarbakır'daki kadınlarla toplandı

Eş Başkan Sera Bucak Diyarbakır'daki kadınlarla toplandı
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Serra Bucak, 5 yıllık Stratejik Plan kapsamında Kadın Politikalarını belirlemek için kentteki kadın temsilcilerle bir araya geldi.

AMİDA HABER - Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Serra Bucak, 5 yılık Stratejik Plan hazırlığı kapsamında düzenlenen “Odak Grup” toplantılarının ilkini kadın sivil toplum örgütlerinin temsilcileriyle buluştu. Kadın çalışmaları için ayrılan bütçeyi arttıracaklarını belirten Eş Başkan Bucak, istihdam, kadın danışmanlık merkezleri ve kadına yönelik şiddetle mücadele alanını güçlendirmek için çalışmalar yapıldığını kaydetti.

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesinin, 2025-2029 Stratejik Planın hazırlanması amacıyla başlattığı çalışmalar devam ediyor. 6 Haziran’da kentin 17 ilçesindeki muhtarlarla ayrı ayrı yapılan toplantılarla başlayan çalışmalar, yurttaşların talep ve önerilerinin alınması için kent merkezinin birçok noktasında kurulan stantlar Büyükşehir Belediyesi önünde “Halk Günleri” ile devam ediyor. Stratejik Plan çalışmaları kapsamında 1 Temmuz’da Kültür ve Kongre Merkezi’nde sivil toplum örgütleriyle başlayan “Odak Grup” toplantıları da 5 Temmuz Cuma gününe kadar devam edecek. Büyükşehir Belediyesi, Stratejik Plan çalışmalarını Eylül ayında tamamlayarak kamuoyuyla paylaşacak.

Kadın STK temsilcileri katıldı

serra-bucak3.jpg

Kültür ve Kongre Merkezindeki “Odak Grup” toplantıların ilki kentteki kadın sivil toplum örgütlerinin temsilcileriyle başladı. Toplantıya, Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Serra Bucak, Genel Sekreter Yardımcısı Zerrin Türk, Kadın ve Aile Hizmetleri Daire Başkanı Özden Gürbüz Sümer hazır katıldı. Toplantıda Kadın Kültür Sanat ve Edebiyat Derneği (KASED), Rosa Kadın Derneği, KESK Diyarbakır Şubeler Platformu Kadın Meclisi, Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO) Kadın Meclisi ve Diyarbakır Barosu Kadın Hakları Merkezinin de aralarında bulunduğu birçok kadın sivil toplum örgütünün temsilcisi de hazır bulundu.

Eş Başkan Bucak: Şiddetle mücadele alanını güçlendireceğiz

serra-bucak-001.jpeg

Toplantının açılışında konuşan Eş Başkan Bucak, Odak Grup toplantılarını kadınlarla başlatmalarının kendileri için çok önemli olduğunu hatırlattı. Seçim kampanyası boyunca Diyarbakır’ın yeniden bir kadın kenti olacağını vurgulayan Bucak, şöyle devam etti: “Son 8 yılda yapamadığımız tüm projeleri, tüm yeni çalışmaları, beraber öreceğimiz alanları düşünerek dedik ki; Diyarbakır yeniden bir kadın kenti olacak. Sadece Diyarbakır Büyükşehir Belediyesinin projeleri değil 4 merkez ilçe ve diğer dış ilçelerde kadın istihdamını güçlendirme, kadın danışmanlık merkezlerini ve kadına yönelik şiddetle mücadele alanını güçlendirme üzerine bir çalışma yaptık.”

‘Kadın çalışmaları için daha fazla bütçe’

serra-bucak1-001.jpeg

Farklı kurumlardan birçok kadının toplantıya katıldığına dikkati çeken Bucak, kadınların fikir ve görüşleriyle Stratejik Planı güçlendirecek bir noktaya geleceklerini ifade etti. Önceki yönetimlerde yüzde 58 oranında bütçenin yol ve imara aktarıldığını ancak en düşük bütçenin ise kadın politikaları alanına ayrıldığını paylaşan Bucak, “2025-2029 Stratejik Planında kadın çalışmaları ve sosyal hizmet alanına daha fazla bir bütçenin ayrıldığı bir çalışmayı önümüze koymak istiyoruz” diye konuştu.

Kadınlar taleplerini dile getirdi

serra-bucak-toplanti.jpeg

Kadın STÖ temsilcileri de, toplantıda söz alarak, kadın sorunları ve çözüme dair görüş ve taleplerini dile getirdi. Büyükşehir Belediyesinin Stratejik Plana ilişkin yaptığı toplantıların önemine vurgu yapan STÖ temsilcileri, kadınlara yönelik şiddete karşı Büyükşehir Belediyesinin etkin rol almasını istedi.

‘Kadınlara iş imkanı sunulmalı’

serra-bucak-toplanti1.jpeg

Kadın sığınma evlerinin sayısını az olduğunu vurgulayan kadınlar, sığınma evleri için güçlendirici programların devreye girmesini talep etti. Yoksulluğun toplumsal bir sorun olduğunu, fakat kadınların toplumsal cinsiyet konusunda yoksulluğu daha derinden yaşadığını hatırlatan kadınlar, belediyenin kentteki işveren örgütleriyle ortak protokoller çerçevesinde kadınlara hem mesleki hem de iş imkanı sunulması konusunda çalışma yürütmesini istedi.

‘Belediyeler şiddete karşı ağ oluşturmalı’

Mahallelerde kadın sağlık merkezlerinin oluşturulması ve sağlık konusunda gerekli bilgilendirmelerin yapılmasını isteyen STÖ temsilcileri, şu talepleri dile getirdi: “Kadına yönelik şiddete karşı belediyeler şiddet ağı oluşturup, kolay bir ulaşım hizmeti sunmalı. Uyuşturucu madde kullanımına karşı bazı merkezler kurularak mücadele edilmeli. İş yerlerinde kreşlerin açılması yaygınlaştırılmalı. Merkez ilçeler için aş evi ve ekmek fabrikası açılmalı. Kadınlara eğitim ve mesleki beceri sağlayacak köy evleri kurularak, üretimin artırılması ve kadınların iş hayatına dahil edilmesi sağlanmalı. Kadın kütüphaneleri oluşturulmalı.” (Haber Merkezi)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.