Ahmet Aslan

Ahmet Aslan

28 Aralık 2011 Roboski'ye ölüm yağıyordu

28 Aralık 2011 Roboski'ye ölüm yağıyordu

Osmanlı devletinin dağılmasından sonra çizilen sınırlar, Kürtlere ölüm getirdi.

Bu sebeple, sınırın Suriye tarafına sınır ticareti (bın xete de kaçakçılık) yapmak veya akraba ziyaretlerine sınırın diğer tarafına geçmek isteyen Kürtler ya mayına basarak yada farklı gerekçelerle yaşamlarını yitirdiler.

523c292c-e1a8-4b95-b56d-2dc5a91a8a2b.jpg

Hele hele çizilen sınırların yaratmış olduğu duygu tahribatı, insanların tel örgülerin arasından bayramlaşmaları ile hafızamızdaki tazeliğini koruyor.

Bu durum Türkiyeye komşu olan devletlerde yaşayan kürtler için hala bile güncelliğini koruyan bir durumdur.

Türkiyeye komşu olan devletlerde ve kürtlerin yaşadığı bu devletler ile Türkiye arasında mayınlı bölgeler ezelden beridir olan bir gerçekliktir.

Mayınlı arazilerin çoğu tarım arazisi iken mayınlanmasindan dolayı, Bölgede yaşayan Kürtlerin geçimlerini sağlayabilmek için kaçakçılık dışında bir alternatif yoktu.

Cumhuriyetin kuruluşundan bugüne kadar yapılan bu ticaret yasadışı gibi görünse bile herkesçe bilinen bir gerçekliktir.

Bu ticaretin ve kaçakçılığın gündeme oturması ise tarihler 28 aralık 2011 yılını gösterdiğin de daha da gündemleşti. Çünkü geçim uğruna zor şartlar altında sınırı kilometrelerce geçip evine ekmek götürmek isteyen 34 Kürt insanı, Türk silahlı kuvvetlerinin envanterine kayıtlı olan F 16 savaş uçakları tarafından bombalama sonucunda öldürüldüler.

Roboskide yaşamını yitiren bu insanların acıları tazeliğini hala yüreğimizde koruyor.

Havuz medyası bombalanan ve vurulup yaşamını yitiren insanların PKK’li olduklarını söylesede yaşanan olay aslında bambaşka bir hikayeydi. Ve artık gerçeklerin üstü yalanlar örtülemiyordu. Roboski artık Kürtlerin yüreğinin paramparça edilip can pazarına dönüştüğü yerin adıydı.

34 Kürt genci, kimisi harçlığını çıkarmak kimisi ailesinin geçimine katkı sunmak için, kimisi okul masraflarını çıkarabilmek için, geçtikleri soğuk ve karla kaplı yollarda yaşamını yitirmişlerdi. Yer gök feryat figan ediyordu bu ölümlere.

Bütün Kürtler ve vicdan sahibi herkes, katliama lanet okumak için Roboskiye akın ediyordu. 34 tabut, henüz bıyıkları bile terlememiş, bedenleri paramparça olmuş Kürt gençlerinin cenazeleri ile doluydu.

Roboskide 34 gençin ölümüne neden olanlar hesap vermediler. Ama onları koruyan muktedir anlayış Roboski için Diyarbakır Kayapınar ilçesinde yapılan anıta müdahale etmeyi ve kaldırmayı kendilerine görev sayıyorlardı. Roboski katliamında yaşamını yitirenlerin yıldönümü vesilesi ile bir kez daha rahmet ile anıyorum.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
4 Yorum
Ahmet Aslan Arşivi