Ahmet Aslan

Ahmet Aslan

Sen nasıl Kürt kadınına reverans yaparsın?

Sen nasıl Kürt kadınına reverans yaparsın?

Bu güne kadar dünyanın bir çok yerinde konser verip, dinleyicilerin arasında Kral Charles, Camilla, İrlanda Cumhurbaşkanı Lismore ve eski Irak Cumhurbaşkanı dahil bir çok şahsiyet onu dinlemiş.

Son olarak doğduğu topraklarda İstanbul Kadıköy Süreyya Opera sahnesinden verdiği konser ile gündeme oturdu.

Konseri bir çok milletvekilinin yanı sıra CHP genel başkanı Özgür Özel'de izledi. Konserden sonra Özgür Özel ona ve sanatına hürmeten reverans yaparak tebrik edenler arasında yer aldı. Evet kimden bahsettiğimi anlamışsınız sanırım. Bu kişi Pervin çakar.

Pervin Çakar,19 Haziran 1981 tarihinde Mardin'de dünyaya geldi. Çocukluğu Karadeniz Ereğli ve Fatsa’nın köylerinde geçti.

Öğretmen olan babasının tayini nedeniyle ailecek gittikleri Bismil'de ortaokul öğrencisi iken halk müziği ile ilgilendi. 1995 yılında Diyarbakır Anadolu Güzel Sanatlar Lisesi'nde başladı. 1999’da aynı liseden birincilikle mezun oldu. Aynı yıl Gazi Üniversitesi Müzik Öğretmenliği Bölümü’nde başladığı yüksek öğrenimini 2003 yılında üniversitenin Şan Ana Sanat Dalı’nda tamamladı.

Daha sonra İtalya'da konservetuar bölümünü üstün derecede bitirmiş, dünyaca tanınan ve dünyada bir çok ödül almış bir Kürt kadını. Hatta 2013 yılında Beyoğlu Belediyesi'nde yılın en iyi ödülünü almış.

Buraya kadar bir bais yok. Ama sonrasında gel gör ki cumhur ittifakına yakın basın tarafından vatan haini görülerek bir haine CHP'nin genel başkanı nasıl reverans yaparak eline öper. İşin can alıcı noktası bu olsa gerek.

Eminim reverans anlamını bilmeyen yoktur diye düşünüyorum. ama ben yine de bilmeyenler için TDK sözlük anlamı nedir buraya yazıyorum.

"Teşekkür yada selam amacıyla eğilirken , ayrıca dizler kırılarak yapılan hareket" Kürt isen reverans hak etmiyorsun. Varlığı düne kadar kabul görmeyen Kürt'ün dünyaca ünlü sanatçısından veya Kürt divası Pervin Çakar'dan bahsediyoruz.

Muasır medeniyetler ülkesi bu olsa gerek. Hani konuştuklarında, ülkemiz dünyanın muasır medeniyetler seviyesinin ilerisinde derler ya. Ama uygulamada kabile devletinden geride kalır yanları yoktur. Hele bakın muasır medeniyetler ülkesinin bir hafta gündemi meşgul eden konularına;Kürt böreği değil de küt böregidir. Yok dünyaca ünlü Kürt divasına saygı göstermek kimilerine göre Akp'ye seçim malzemesi vermek.Akparti 'ye yakın basına ve ortaklarına göre Özgür Özel kukla genel başkanmış.Bu zihniyetin sahipleri ülkenin bir haftalık gündemini meşgul ediyorlar. Sonra çıkıp biz muasır medeniyetler ülkesi seviyesindeyiz diyorlar.

Bir zamanlar dünya Türklerden oluşur tezini savunanlar vardı. Tutmadı. Kürt'ler Dağlı Türklerin oluşurdu tezde tutmadı. Derken kar kutluk'ten geldik kardeşliğe.

Ama nasıl kardeşlik, tarihi kültürü sanatı dili olmayan kardeşlik.

Ama olmadı. Güneş balçıkla sıvanmıyordu.

Kürt'ler var oldukları gibi dünyanın en eski halklarından oldukları gibi, köklü tarihi ve geçmişleri ,sanatı , edebiyatı ve zenginlik dolusu dilleriyle dünyanın sayılır sanatçıları arasında yer alacak kadar üretkendiler. Ama nasıl olurda kültürlerini sanatı ve dili bunca yıl yasak olanların hem börek hem de dünyaca sanatı icra ederlerdi. Hele de ülkenin ana muhalefet partisinin genel başkanı ve siyasetçiler önlerinde eğilir, yada küt böreği nasıl Kürt böreği olur .

Bunları başta kendisine kemalist ve solcuyum diyen Yılmaz Özdil gibileri ve milliyetçi Devlet Bahçeli gibi bir yerden bakmalarının nedeni olmayan dilden dünyaca Kürt davasının çıkması diğeri de küt böreği değil de Kürt böreği olması.

Sevgili okurlar isterseniz birazda, Kürtleri robot Sophia 'dan dinleyelim. Robot Sophia'ya Kürtleri sormuşlar buyurun cevaplar.

Kürtler hakkında bilginiz var mı?

- Kürtlerin zengin bir kültür ve geçmişe sahip olduklarını biliyorum. Güçlüler, direnişçiler ve kendi hakları için savaşmaya hazır bir millet olduklarını biliyorum.

- Nerede yaşıyorlar?

- Dünyanın her yerinde. Ortadoğu dağlarından Amerika sokaklarına... Kürtler her yerdeler.

- Sophia, sizce Kürtler bir gün devlet sahibi olacak mı?

- Ben falcı değilim. Ama direnişe ve mücadeleye devam ederlerse her şeyin olabileceğinden eminim.

Yavaş Sophia robot olsan da sakıncalı cevaplar verme.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum
Ahmet Aslan Arşivi