Ferhat KAPLANER

Ferhat KAPLANER

DİYARBAKIR MUTFAĞI

DİYARBAKIR MUTFAĞI

DİYARBAKIR MUTFAĞI

Diyarbakır mutfağının kendine has yöresel lezzetleri bulunuyor. Sebze yemeğinden et yemeğine, salata çeşitlerinden tatlılara kadar Diyarbakır, hem yöre halkını hem de şehre gelen ziyaretçilerin severek yediği lezzetleri barındırıyor.

Bulunduğu coğrafi şartlar itibariyle zengin bir mutfak kültürüne sahibiz. Diyarbakır mutfağının geneline baktığımızda et ağırlıklı bir yemek kültürü ile karşı karşıya kalıyoruz. Dana etinden ziyade kuzu ve koyun eti tercih edilerek yemekler genelde acılı, yağlı, baharatlı ve ekşili olarak yapılıyor.

Et genellikle patlıcan ve domates kullanılarak yapılsada. Et ağırlıklı bir mutfak olmasına rağmen sebze ve tahıl da ön plandadır. Aynı zamanda kebap ve çeşitleri de oldukça fazladır. Diyarbakır mutfağında baharat olarak sumak, kişniş, karabiber, pul biber oldukça sık kullanılıyor.

Yemekler de zeytinyağı genel olarak tercih edilmiyor ağırlıkta katı yağ veya kuyruk yağı kullanılıyor. Sonbahar ve kış aylarında yapılan ayvalı kavurma Diyarbakır mutfağının bu türdeki özgün değerleri arasında yerini alıyor. Yemeklerde özellikle kış mevsiminde kurutulmuş sebzeler, patlıcan, biber, kabak, domates gibi ürünler tercih ediliyor. Meyvecilik çok gelişmemesine rağmen karpuz, Diyarbakır’ın en önemli meyvesidir. Diyarbakır ve Türkiye’de hatta dünyada karpuz denince akla ilk olarak Diyarbakır gelir. Bunu bilmeyen hemen yoktur. Bununla birlikte çeşitli meyveleri de farklı biçimde değerlendirip tencere yemeklerinde kullanan bir özellik sunar bize bu toprak. Lezzetleri saymakla bitmeyen Diyarbakır’ın şire üzümünden yapılan pestiller, sucuklar özellikle kış döneminde damaklarınıza lezzet şöleni yaşatmaktadır.

Diyarbakır’da kahvaltılara çok önem verilir. Zengin kahvaltıları meşhurdur. Son zamanlarda restoran ve kafelerde yaygınlaşan serpme kahvaltı kültürü hem yerli halkın hem de kente gelen yerli yabancı turistlerin beğenisini toplamaktadır. Klasik kahvaltısı kadar sabah kahvaltısında ciğer yemek halkın olmazsa olmazlarındandır. Diyarbakır Ciğeri’nin kentin tanıtımına da en az karpuz kadar eşlik ettiğini söyleyebiliriz. Ziyaret edenlerin damaklarında iz bırakan Diyarbakır yemekleri ve tatları tarih boyunca gastronomi kültürüne önemli katkılarda bulundu ve bulunmaya da devam edeceğe benziyor. Diyarbakır’da yaşamanın en büyük artılarından biri misafirperverlik ise diğeri de kesinlikle mutfağıdır.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Ferhat KAPLANER Arşivi