Hakim Aytek

Hakim Aytek

Ekolojik Demokratik toplum

Ekolojik Demokratik toplum

Konuya girmeden evvel bir konuya açıklık getirmede fayda olacağı kanaatindeyim.

Hastalığım vesilesi ile, her gün yürüyüş yapıyor, eve ulaştığımda Doktorların verdiği şema üzerinden harekelerimi yaptıktan sonra duş alıp yemek, yemekten sonra ilaç derken ağrılarım müsaade ederse biraz kitap okuma ve güncel bazı ayetlerin meal tefsirlerine bakıp sonra televizyon faslı nihayetinde uykuya dalıp günü sonlandırıyorum.

Yaklaşık iki hafta önce akşam yedi civarında, hemen hemen her gün yaptığım gibi Lise caddesindeki bürodan çıkıp, Dağdaki, Saray kapı Hz. Süleyman camindeki Kanuni tarafından Gözeli havzasından getirildiği söylenen o soğuk sulardan içtim. Sonra genelde sabit olan güzergahımdan yürüyerek Fiskaya ile Dicle Üniversitesine bağlayan köprünün üzerinden geçerken, köprünün altında bulunan 800 veya 1000’lik olduğunu düşündüğüm doğu Kolektörü atık su borusunun patlak olduğunu gördüm.

Bu patlaktan akan atık su borusundan geçen suyun tamamı Dicle Nehri’nin o tertemiz sularına karışmakta. Borunun tamamını incelediğimde Korega boru olup, birkaç yerinden de yıpranma borudan delikler açıldığını ve atık suyun aktığını gördüm. Hemen İlgilileri aradım.

Dün akşam çözüm bulunmuşmuş mu diye aynı bölgeden geçip baktığımda ne göreyim sorun devam ediyor.

Yetkililerden aldığım bilgiye göre DİSKİ Genel Müdürü dahil, DİSKİ’ye ait atık su kolektörlerinin olmadığını söyleyerek işi geliştirmeye çalışmışlar. Nerde kaldı Ekoloji, Nerde kaldı Demokrasi, nerde kaldı Ekolojik Demokratik toplum. TMMOB yetkilileri her gün her konu ile ilgili ( görevleri olsun olmasın) ahkam keserken bu konu ile ilgili seslerinin çıkmamasını yadırgadım. Evvelden bir yazı yazmıştım, son kırk yılda Diyarbakır Belediye başkanlığı yapmış kaç kişi Diyarbakır’da yaşıyor. Diyarbakır eğer 33 medeniyete merkez olmuş Başkentlik yapmışsa Dicle Nehri sayesindedir.

Hasılı kelam suyunu ,ağacını tarımını, ormanını,, böceğinden sürüngenine , endemik türlerine kadar (anız meselesi ile ilgili devletin ve kurumlarının günahlarını ayrı bir yazıda kaleme alacağım) çevreyi koruyamayan bir Belediye ve ona bağlı sular idaresi kurumu ne işle uğraşır diye merak etmekteyim.

Kurandan iki ayeti hatırlatarak bitireceğim. NISA /58 "Allah, emanetleri ehline vermenizi ve insanlar arasında hükmettiğiniz zaman adaletle hükmetmenizi buyurmaktadır. "RAD/12 "Şüphesiz ki, bir kavim kendi durumunu değiştirmedikçe Allah onların durumunu değiştirmez. "

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Hakim Aytek Arşivi