Hakim Aytek

Hakim Aytek

Kıtılbıl(Fetih ) Mahallesinin kronik sorunları

Kıtılbıl(Fetih ) Mahallesinin kronik sorunları

Yazıya başlamadan evvel Kıtılbıl Mahallesi konum itibari ile Diyarbakır İli Sur İlçesi sınırları dahilinde Dicle Üniversitesi kampüs alanının büyük bir kısmını kaplayan eski bir Ermeni köyüdür. Kıtılbıl kelimesinin başına gelenlerden bahsetmek gerekir ise; Kıtılbıl kelimesi Ermenice olup elimizde Ermenice-Türkçe veya Ermenice-Kürtçe sözlük olmadığı için arama motorunda tarama yaptım maalesef kelime anlamı ile ilgili bir şey öğrenemedik. Şunu net biliyoruz ki Osmanlı döneminde Ermeni vatandaşların yaşadığı bir köy olarak Osmanlı döneminden alınan kayıtlarından anlaşılmaktadır. Kayyım döneminde telaffuzu zor olduğu için Fetih olarak değiştirildiği iddia edilse de kelimenin Ermenice olması değiştirilmesi için yeterli bir sebep olduğu kanaatindeyim.

Kronik sorunlara değinecek olursak;

A. Ulaşım Sorunu

B. Altyapı Sorunu

C. Yol ve Asfalt Sorunu

D. İlköğretim ve Lise Sorunu

E. Dicle Üniversitesi (DÜ) Kavşağındaki Trafik Sorunu ile Birlikte Yayaların Karşıya Geçememe Sorunu

A. Kıtılbıl (Fetih) Mahallesi yaklaşık 25 yıldan fazladır iskana açılmıştır. Bölgedeki mevzuata aykırı yapıların geçmişi 40 yıla dayanmaktadır. Ben yaklaşık 14 yıldır bu bölgede ikamet etmekteyim. İşe gidip gelmelerde onlarca bölge sakininin Sur içi, Yenişehir, Kayapınar ve Bağlar ilçelerine gidebilmeleri için saatlerce Silvan yolu üzerindeki duraklarda otobüs ve minibüs beklediklerinin gözlemledim. O dönemde belediye çalışanı olmam hasebi ile konuyu Osman BAYDEMİR yönetimine aktardım. Aldığım cevap çok enteresandı. “Sizin mahallenizde varlıklı insanlar oturduklarından dolayı otobüs ve minibüse ne ihtiyacınız var” denilmiş idi. Bende kendilerine mahallemize çalışmak için gelen bahçıvan, temizlikçi ve inşaat işçilerinin daha çok ulaşım araçlarına ihtiyaç duyduklarını söylememe rağmen sorun çözülmedi. Kayyım olarak atanan Cumali ATİLLA’ ya bizzat sorunu aktarmama rağmen Osman BAYDEMİR yönetiminin bana verdiği cevabın aynısını verdi. Birbirine zıt olan 2 partinin belediye başkanı ve kayyımı hizmet etmemekte ortaklaşabiliyorlar.

B. Bölgede ki sitelerin büyük bir kısmının atık suyu (kanalizasyon) halen açıktan akmakta olup, bazı sitelerin atık suyu da Tarımsal Araştırma Merkezinin arazisine açıktan akmaktadır.

C. Silvan Yolunun trafiğini rahatlatacak bölgedeki imar yollarının altyapısı, sanat yapıları ve asfalt yapım işi acil bir şekilde yapılmalıdır.

D. Dicle Üniversitesi Kampüs Alanı içerisinde 80’li yıllarda Cemil ÖZGÜR tarafından yapılan 1 İlköğretim Okulu bulunmaktaydı. 06/02/2023 tarihli Kahramanmaraş merkezli depremde ağır hasar alarak Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından yıkımı yapılmış yerine geçici konut (baraka) ve konteynırlarda eğitim-öğretim halen devam etmektedir. Dönemin valisi Münir KARALOĞLU döneminde Dicle Üniversitesi Kampüsünün karşısında (Silvan Yolunun sol tarafında) Suffe Yatılı Kuran Kursu müştemilatının yakınında 24 derslikli 1 adet ilköğretim okulunun inşaatına yaklaşık 4 yıl önce başlanmış olup halen inşaat devam etmektedir. 1988 yılında Antalya İli Kemer İlçesi Çam yuva beldesinde kapalı alanı 100.000 metrekare ve peyzaj alanı 220 dönüm olan 1. Sınıf bir tatil köyünü o günkü inşaat teknolojisi ile 1 yılda bitirmemize rağmen, toplam alanı 6300 metrekare olan 24 derslikli bir ilköğretim okulu nasıl 4 yılda bitirilmiyor anlamış değilim. Mahalle muhtarında Sur İlçe Milli Eğitim Müdürlüğünde ve Okul Müdüründen aldığım bilgilere göre söz konusu İlköğretim Okulunun masa sandalyelerinin olmadığı kanalizasyonun bağlanmadığı ve bağlantı yollarının da yapılmadığı söylenmektedir. 2022 yılının ortalarında İlçe Milli Eğitim Müdürlüğüne okul ne zaman açılacak diye sorduğum da aldığım bilgi şuydu; 2022-2023 eğitim yılının 2. Yarısında açılacağını bize ifade etmişlerdi. Geldiğimiz noktada İlköğretim Okulunun açılması ile ilgili 2025-2026 eğitim-öğretim döneminde açılacaktır. Dönemin kayyımlarına şu soruları soralım; Kaymakamlık sizde, valilik sizde, büyükşehir ve ilçe belediye başkan vekillikleri sizde yüzlerce öğrencinin okul binasının olmaması sebebi ile Cemil ÖZGÜR İlköğretim okulunda 60-70 kişilik sınıflarda eğitim görmelerini nasıl kabullendiniz. Hangi vicdan ile bu duruma gelmesine göz yumdunuz. Yeni atanan validen ricamız söz konusu İlköğretim okulunun önümüzdeki Eylül ayı içerisinde açılmasını bölgedeki vatandaşlar acilen talep etmektedirler. Ayrıca ihtiyaca binaen bölgeye bir Lise binasının da yapılması için programa alınmasını vatandaşın talebidir.

E. Dicle Üniversitesi kampüsünün Silvan yoluna bağlanan kısmında yayaların karşıdan karşıya geçmelerini kolaylaştırmak ve bölgede yayaların karşıdan karşıya geçerken her an ölümlü bir kaza olma potansiyeli taşıdığından Işıklı (sinyalizasyonlu) bir kavşağın açılması elzem hale gelmiştir. O kavşağa bağlanan 20 metrelik yolunda acilen açılması gerekmektedir.

Bu konuyla ilgili Diyarbakır Valiliğine, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesine, Sur Belediyesine ve Karayolları Bölge Müdürlüğüne koordineli bir şekilde çalışmaları halinde kavşağın açılacağı kanaatini taşımaktayım. Bizim görevimiz kamu adına ilgili yetkili ve sorumlu kamu kuruluşlarına vatandaşın taleplerini iletmekten ibarettir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum
Hakim Aytek Arşivi