Ahmet Aslan

Ahmet Aslan

Hakkari notları

Hakkari notları

Hakkari Belediyesi’ne kayyım atandığından bu yana, DEM Partili belediyeler önünde nöbet eylemleri devam ediyor. İktidarın ve muhalefetin gündemleri farklı. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ve Özgür Özel, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Sinan Ateş'in eşi ile görüşmesi, Bahçeli'nin bu görüşmeler sonrası iktidara ayar vermesi, ekonomik ve geçim sıkıntısı... Tüm bu gelişmelere rağmen kayyım meselesini gündemden düşüremedi. Çünkü hemen her gün Hakkari'de kayyıma karşı eylemler yapılıyordu. Ayın 13'ünde Hakkari'de DEM Parti öncülüğünde yapılması planlanan kayyıma karşı mitingine bölge başta olmak üzere, Türkiye'nin bir çok yerinden Karadeniz'den, Marmara ve Ege dahil olmak üzere mitinge katılım çağrısı yapılıyordu. DEM Parti'nin Diyarbakır'da organize ettiği Hakkari mitingine katılmak için bende hem mitingi hem de Hakkari'deki gelişmeleri yerinde görmek üzere ayın 12'sinde gece saat 23:00' da Diyarbakır'dan yola çıktım.

Mitinge katılacak olanların hem seçimlerde seçtiği belediye eş başkanlarına hem de Hakkari halkının iradesine karşı hukuksuzca atanan kayyımı protesto etmek, aynı zamanda Hakkari halkı ile dayanışma amacıyla, mola verilen noktalarda da sohbet ettiğimiz herkesle hemen hemen hepsinin kaygısı aynıydı. Seçimle seçtikleri belediye eş başkanlarının yerine kayyım atılması ve iradelerine saygı duyulması gündemlerinde vardı. Hakkari girişindeki kontrol noktalarında genç, yaşlı fark etmeksizin GBT sorgulaması yapılıyordu. Şairin şiirinde söylediği misal gibi bir iç ülkeden bir iç ülkeye gidiliyor sanki. Tüm bunlara rağmen ayın 13'ünde sabah saatlerinde Hakkari'ye vardık. Hakkari'yi görenler bilir. Bilmeyenler için ise Hakkari bir caddesi olan 4 tarafı dağlarla çevrilidir. Tabii dört tarafı dağlarla çevrili olsa da, müthiş bir coğrafik yapısı var. Hele Zap suyu bir başka akar. İnsanı kendisine hayran bırakıyor. Hani Deniz Gezmiş ve arkadaşlarının kardeşlik köprüsü inşa ettikleri, suyun yanı başında Türkiye'nin kardeşlik köprüsü yeniden inşa ediliyordu. Yazın sıcağına rağmen Sümbül Dağı'ndaki kar halen tam erimemişti, dağın birçok yerinde kar vardı

Araçlardan indiğimizde şehrin her tarafında, TOMA'lar panzerler ve kişi başına en az 2-3 polis düşecek şekilde güvenlik önlemleri alınmıştı. Şehirde dolaşırken karşılaştığımız manzara için, askeri darbe döneminde bile böyle bir şeyle karşılaşmadık diyorlardı. Hakkari'de hemen hemen kimle konuştuysak sekiz yıldan sonra seçimlerde seçtikleri belediye eş başkanlarının haksız yere tutuklandığını ve kayyım atamasına karşı olduklarını beyan ediyorlar. Mitinge dışarıdan gelenlerin kendilerine güç verdiklerini ve misafirleri olduklarını söylüyorlardı. Çünkü 2016'dan bu yana şehirleri kayyımla yönetiliyordu. Hizmet bir yana şehirlerine faydası bile olmamıştı. Bundandır ki tekrar seçtikleri belediye eş başkanlarının tutuklanması kendilerini kaygılandırıyordu. Miting alanı ise merkezden 5 km şehrin uzaktaydı, ve ancak şehrin 5 km dışında bir yerde yapılmasına izin verilmişti. Bu bile Hakkari halkının tepkisiyle karşılanıyordu. miting saat 15'te planlanmıştı ama il dışından gelen insanların uzun yolculuğundan sonra bu inişli çıkışlı yol gelenleri bayağı zorluyordu. Tüm bunlara rağmen saat 15'te yapılması planlanan miting alanına kitlenin yürüyüşle gitmesinin önce engellendi. Ama yapılan müzakereler sonucunda yağan yağmura rağmen 5 km'lik yolu yürüyüş yaparak vardılar. Zaten küçük olan miting alanına girmek için 4 kontrol noktası kurulmuştu saatlerce yapılan yolculuk, aynı zamanda engebeli yolu yürüyerek gelen insanların, tüm bunlara rağmen iradeye sahip çıkma coşkusu yüksekti.

Mitinge DEM Parti nin eş genel başkanları başta olmak üzere DEM Parti tam kadro Hakkari'ye gelmişlerdi. Milletvekilleri ve Belediye Eşbaşkanları aynı zamanda DEM Parti bileşenleri, sivil toplum örgütleri, demokratik kitle örgütleri, barış anneleri, cumartesi anneleri, adalet nöbeti tutan anneler, Demokratik İslam Kongresi ve dostları da gelmişlerdi. Açılış konuşmasını, Hakkari il Eşbaşkanı Kadir Şahin yaptı. Sonra Belediye Eşbaşkanı Viyan Tekçe yaptığı konuşmada, yerine kayyım atanan ve cezaevine konulan Eşbaşkan Mehmet Sıddık Akkış ve tüm tutsaklara selam gönderdi.

Belediye Eşbaşkanı Mehmet Sıddık Akkış'ın mesajından sonra bileşenler adına, Halk Evleri MYK üyesi Sevinç Hocaoğulları: "Bu darbe Hakkari' ye değil, barışa ve demokrasiye yöneliktir."dedi.

EMEP temsilcisi Ergin Tekin ise,bir seçim yaşadık ama Kürtler seçime girseler de eşitlik isteseler de, karşısında duruyorlar dedi. Devrimci Parti adına Enes Uğur Tekin ise atanan kayyımla AKP yumuşama maslarını başka yerde anlatsın dedi..Türkiye işçi partisi MYK üyesi Fırat Çoban'dan sonra SMF, MYK üyesi Evrim Konak, TİP sözcüsü Juliana Gözen, SODAP sözcüsü ve aynı zamanda DEM Parti Milletvekili Keziban Konukçu,KKP adına Sinan Çiftyürek ve sonra DEM parti Eş Genel Başkanları, Tuncer Bakırhan ve Tülay Hatimoğuları birer konuşma yaptılar. Önceki konuşmacıların vurguladığı ve karşı çıktıkları kayyım atamalarını sert bir şekilde eleştirdiler. Bütün konuşmacıların ortak vurgusu Hakkari halkının seçme ve seçilme iradesine saygı duyulması ve iktidarın bir an evvel bu kayyım anlayışına son vermesi.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum
Ahmet Aslan Arşivi