Arslan ÖZDEMİR

Arslan ÖZDEMİR

UNESCO*‘Okullarda akıllı telefon yasaklansın’

UNESCO*‘Okullarda akıllı telefon yasaklansın’

Korkarım ki bir gün teknoloji, insan iletişiminin ve yakınlaşmasının önüne geçecek ve aptal bir nesil ortaya çıkacak.

Albert Einstein

Birleşmiş Milletler ’in eğitim, bilim ve kültür kurumu UNESCO, fazla cep telefonu kullanımının düşük eğitim performansıyla bağlantılı olduğuna ve yüksek ekran süresinin çocukların duygusal istikrarı üzerinde olumsuz etkiye sahip olduğuna dair kanıtlar bulunduğunu açıkladı.

Bu açıklamayı “2023 Küresel Eğitim İzleme” raporunda yapan UNESCO, öğrencilerin okullarda akıllı telefon kullanmasının yasaklanması için küresel çağrıda bulundu. Bu çağrının gerekçesini, “Eğitimin aksamasını önlemek, öğrenmeyi iyileştirmek ve çocukların siber zorbalıktan korunmasına yardımcı olmak” şeklinde açıkladı.

UNESCO Genel Direktörü Audrey Azoulay, "Dijital devrim ölçülemez bir potansiyele sahiptir, ancak toplumda nasıl düzenlenmesi gerektiği konusunda uyarılar yapıldığı gibi, eğitimde kullanılma şekline de benzer bir dikkat gösterilmelidir" uyarısında bulundu.

Azoulay, "Teknolojinin kullanımı, öğrencilerin ve öğretmenlerin aleyhine değil, daha iyi öğrenme deneyimleri ve refahı için olmalıdır" diye konuştu.

Mobil teknolojinin yaygınlaşması, sağladığı avantajların yanı sıra birçok tartışma konusu da beraberinde getirmiş durumda. Bunlardan biri ise cep telefonların çocuklar üzerinde etkisi olarak karşımıza çıkıyor. Birçok uzman cep telefonlarının çocukların zekâ gelişimine katkıda bulunduğunu ileri süren araştırmalar yapmış olsa da, bazı uzmanlar da bunun tam tersi olduğunu ve cep telefonu kullanımının eğitim performansını düşürdüğünü ileri sürmektedir.

UNESCO, ülkeleri, teknolojinin eğitimde tasarlanma ve kullanılma biçimine ilişkin kendi standartlarını da belirlemeye çağırdı.

İngiltere’nin Birmingham, Londra, Leicester ve Manchester şehrinde bulunan okullar üzerinde yapılan araştırmaya göre, telefon kullanımının yasak olduğu okullarda 16 yaşındaki öğrenciler %6.41 oranında daha iyi performans gösteriyor. Buna göre mobil cihazlar gibi çoklu fonksiyona sahip teknoloji ürünleri, üretkenlik konusunda çocuklar üzerinde negatif etki yaratıyor.

Düşük seviyede başarı oranına sahip olan öğrencilerin telefon kullanımının yasaklanmasının ardından sınavlardaki başarılarını %14.23 oranında arttırdıkları da araştırmanın bir diğer sonucu olarak gösteriliyor. Ayrıca öğrencilerin artan bu performansının bir okul sezonunun toplam 5 gününe karşılık geldiğini de vurguluyor.

Öğrenci performansına etki eden cep telefonları, birçok ülkede yasaklanmış olsa da, ABD gibi bazı ülkelerde çeşitli kısıtlamalar üzerinden öğrencilerin cep telefonu kullanımına izin veriliyor. Ancak ortaya koyulan bu veriler, cep telefonun kullanımının artmasıyla eğitimdeki performans düşüşünü de gözler önüne seriyor.

Türkiye’deki okullarda öğrenciler telefon, tablet, bilgisayar gibi bilişim araçlarıyla sınıflara sözde giremiyor. Milli Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği’nde “Öğrencilerin eğitim ortamlarına bilişim araçlarıyla girmemesi esastır” deniliyor. Ancak cep telefonlarının ders aracı olarak kullanılması, öğrencilerin özel durumları gibi hususlar dikkate alınarak öğretmenin bilgisi dâhilinde kullanılmasına izin veriliyor.

Uygulamada karar okul yönetimlerine bırakılmış durumda. Birçok okulda öğrenciler ilk derse girerken telefonları toplanıyor, son dersten sonra dağıtılıyor. Ancak birçok okulda da öğrenciler çok rahat bir şekilde cep telefonları ile derse girebiliyorlar.

*UNESCO: Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü; eğitim, sanat, bilim ve kültür alanlarında uluslararası iş birliği yoluyla dünya barışını ve güvenliğini koruma amacını güden bir Birleşmiş Milletler kurumudur.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Arslan ÖZDEMİR Arşivi