BY AKINCI

BY AKINCI

“Kürtler kime oy verir?”

“Kürtler kime oy verir?”

“Kürtler Kime Oy Verir?” başlıklı anketler ve araştırmalar yapılıyor(muş). Kritik düşünülürse ve iyi analiz edilirse, bu çok ayrıştırıcı bir söylem. Bunun anket - araştırma konusu olması bile “ötekileştirme”ye işaret eder.

“Türkler neden MHP’ye ya da amblemi ve ismi bile Türkçü olan İYİ PARTİ’ye oy vermiyorlar?” başlıklı bir anket ve araştırma yapılıyor mu! Hayır. Bu nedenle “Kürt” kelimesinin varlığı bile bu anlamda “ötekileştirme” ve “ayrıştırıcı bir söylem” olur.

Türkiye Cumhuriyeti’ndeki her vatandaş gibi Kürtler de sosyal adaleti, eşit yurttaşlığı, adil gelir dağılımını, ferahlığı, güvenli ve huzurlu yaşamı istiyordur…

Ha!

Elbetteki oy tercihini yaparken her Laz, her Türkmen, her Ermeni, her Çerkez, her Boşnak gibi her Kürt de bireysel olarak bir ideolojinin ya da bir inancın destekçisi, takipçisi, savunucusu olacaktır.

İYİ PARTİ’nin, MHP’nin, ZAFER PARTİ’sinin, HÜDA PAR’ın, AK PARTİ’nin, CHP’nin ve diğer tüm siyasi partilerin özellikle Güneydoğu ve Doğu Anadolu’daki parti il ve ilçe yönetimi arasında Kürt yok mu! Var.

İstanbul, Ankara, Adana, İzmir, Antalya, Bursa gibi büyükşehirlerde Kürt milletvekilleri ve il - ilçe yönetimi mensubu yok mu! Var.

Kürtler kadim ama farklı coğrafyalarda yaşayan geniş spektrumlu bir halktır.

A ya da B partisi Kürtlerin partisi değildir.

On milyonlarca Kürt’ün tek bir yere kanalize edildiğine ya da edileceğine inanmak da büyük bir talihsizlik olur.

Siyasal İslamcı Kürt de var,

Şeriat isteyen Kürt de var,

Seküler ve Liberal Kürt de var,

Alevi Kürt de var,

Gayrimüslim - Zerdüşî - Ezidî - Ateist Kürt de var,

Atatürkçü Kürt de var; Atatürk Karşıtı Kürt de var,

Cemaat/Tarikat mensubu Kürt de var; Diyanet’in kapatılmasını isteyen Kürt de var,

Kürtçü Kürt de var; Kürtçülüğün faşistlik olduğuna inanan Kürt de var,

İhalede rant sağlayan Kürt de var; rantçıları ifşa edip bunların yargılanmasını isteyen Kürt de var,

Belki inanmayacaksınız ama Turancı Kürt bile var… Daha ne olsun?!!!

Öyleyse

“Kürtler Kime Oy Verir?”

Sorusunun altındaki iki şifreyi “deşifre etmek” gerekir.

1- Kürtlerin, diğer etnik unsurlardan farklı sorunlarının olduğu kabul edilmiş olmalı ki, “Kürtlerin Kime Oy Vereceği” tartışılıyor.

Demek ki, mesele “Kürt Sorunu” meselesi de değilmiş.

Ya “Kürtlerin kendisi bir sorun!” demeye getiriyorlar ve bunu en kibar haliyle bu şekilde dile getiriyorlar ya da Kürtlerin sorunun ne olduğunu anlamışlar da bunu seçim öncesinde çözüme kavuşturmak niyetlerindeler.

2- “Kürtler Kime Oy Verir?” başlıklı çalışmaların diğer bir nedeni şu da olabilir: HDP nasıl oluyor da, Kürtlerin yaşadığı bölgelerde birinci ya da ikinci parti çıkıyor? Yani HDP’nin nasıl oy alabildiği merak konusu.

Kürtlerin yoğun yaşadığı bölgelerdeki CHP, AK PARTİ, İYİ PARTİ ve MHP vekil adayları da Kürt.

Şöyle düşünebilirler:

“E bizim vekil adaylarımız da Kürt ise, neden ve nasıl oluyor da; etnik kökenleri Türkmen, Laz ve Ermeni olanların da içinde bulunduğu HDP vekil listesine oy veriyorlar?”

“Diyarbakır’da 21 tane cadde - sokak ismi bilmeyen, İstanbullu Garo Paylan’a, Diyarbakırlı muhafazakar Kürt seçmen nasıl oy veriyor?”

“Emekli müftü Nimetullah Erdoğmuş’a; çocuklarına Zerdüşt - Hürmüz, iş yerine Avesta ismi veren bir Kürt nasıl oy veriyor?”

“Karedenizli Ziya Pir, nasıl oluyor da Diyarbakır milletvekili olabiliyor?”

Bu soruların cevabı halkın dilinde aslında.

Parti genel merkezlerinin buralara araştırma için gönderdiği adamlar aynı adamlarla sohbet edip gidiyor. Bu bol kadayıflı ve bol ciğer kebaplı geziye de “RAPOR” deyip parti genel merkezine sunuyorlar.

Milyonlarca lira anket çalışmalarına para harcayanların israf etmesine de gerek yok. Onlara en ucuz, en kolay ve en doğru yöntemi yazacağım ve bu kıyağımı da unutmasınlar: Diyarbakır’da Ulu Camii, Bağlar Yanık Köşkü, Eski Hal, Şehitlik, Fiskaya, Otogar, Ofis Sanat Sokağı ve Huzurevleri gibi yerlerdeki çay ocaklarında üç gün vakit geçirip 99 kişiyle konuşursanız, en fazla ısmarladığınız çay parasının maliyetiyle “neden - sonuç ilişkisini” anlamış olursunuz.

Ve lütfen soruyu düzeltin: TOPLUMSAL SORUNU FARK EDEN BİR VATANDAŞ, KİME VE NEDEN OY VERMEZ?

Selam, umut, sevgi ve dua ile…

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
BY AKINCI Arşivi