CHP'nin Kürtsüz ikinci yüzyıl vizyonu

Orta Doğu'da 22 Arap devleti bir Acem bir Türk devleti var. Kürtler dört parçaya bölünmüş bir halk. Kürtlerin bir kısmı Türkiye'de, Irak (Federal Kürdistan Bölgesel Yönetimi)’nde, İran (Kürdistan eyaleti) ve bir kısmı da Suriye Arap Cumhuriyeti sınırlarında yaşıyor. Irak'ta Kürtler ancak Diktatör Saddam'ın zulmünden 90'lı yıllarda ABD'nin Irak'a müdahalesiyle, önce 36. paralel, daha sonra 2003 yılında Saddam'ın devrilmesi ile federal Kürdistan bölgesel yönetimi oluştu.

Kürtlerin İranda ise eyalet ismi dışında bir hakları (ana dillerinde eğitim, sosyal, kültürel ve seçme seçilme) olduğunu söylemek mümkün değil .

19 Eylül 2022 bir Kürt kızı Mehsa Emini'nin ahlak polisi tarafından katledilmesi ile başlayan protestolar üç aydır devam ediyor. İran'da halklar molla rejimine karşı protesto eylemlerini sürdürüyorlar. Suriye'deki Kürtlerin vatandaşlıkları bile doğru dürüst yoktu. 2011 yılında Suriye de iç savaşın başlamasıyla Kürtler kendi bölgelerind ve kuzey doğu Suriye'de hem rejime hem de IŞİD gibi barbar bir örgüte direndiler. Kendi kendilerini korumaya ve yönetmeye başladılar. Başta Türkiye olmak üzere İran, Irak, ve Suriye tarafından hep tehdit olarak görüldüler. Şimdi de Rusya ve Türkiye o bölgede Kürtlerin ABD'nin desteği ile devlet kurma durumu var. Bu kaygı verici bir durumdur diyorlar.

Suriye Kürtleri ilk günden beri demokratik bir Suriye'den yana olduklarını, ayrı bir devlet kurmak istemediklerini söylediler.

"Sergev Lavrov bu bizim için felaket olur diyor"

Tarih tekerrür mü ediyor acaba diyorum?

1882 yılında Şeyh Ubeydullah liderliğinde İran Kürt bölgesinde statü kazanılır, bunu duyan Rus çarı hemen Osmanlı imparatorluğuna haber ulaştırır, Kürtlerin statü sahibi olması felaket olur der. O gün çar,bugün Sergev Lavrov. Tamda bu tartışmaların gündemde olduğu günlerde CHP Türkiye'nin ikinci yüzyıl vizyonuna ilişkin açıklama yaptı.(Türkiye'de ise Kürt sorunu çözüm bekleyen sorunların başında geliyor. Kırk yılı bulan bir çatışma ortamı bunla beraber binlerce köyün boşaltılması elli bin insanın yaşamına mal olmuş ve milyarlarca dolarlık maliyeti olan bir sorun Kürt sorunu)

CHP'nin ikinci yüzyıl vizyonunda yine Kürtler yok. Birinci yüzyılda yaşanmış bütün sorunların başında Kürt sorunu gelir. Kürt sorunu çözülmeden Türkiye'ye demokrasinin gelmesi mümkün görünmüyor. Bunu bugüne kadar devleti yöneten ve iktidar olanların tümü biliyor. Bir çok iktidar çözemediği için tarihin tozlu raflarında yerini aldı. Kürtler ise eşit vatandaşlık birlikte yaşam koşullarının sağlanması için ödemediği bedel kalmadı ve anlaşılan demokrasi mücadelesi daha uzun yıllar devam edecek. "Ben sizin cemaziyülevvelini bilirim. diyordu eskiler."

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
16 Yorum