Şeyhmus Kaya

Şeyhmus Kaya

Hayatla Barış

Hayatla Barış

Sinema sektörü öyle yaratıcı bir alan ki istediğiniz gibi filmler, senaryolar üreterek(imkanlar önemli tabi)hayata dair temalar işleyebiliyorsunuz. Öyle yapımlar var ki herkesin kendisinden bir şeyler bulabileceği, hayatın içinden yansımaların oldukça realist bir duygusallıkla verildigi. Hayatla Barış filmi de işte tam da öyle bir içeriğe sahip. Daha önemlisi gerçek bir hikayenin beyaz perdeye uyarlanmış olmasıdır.

Hayatla Barış Filmi , ülkede ve dünyada “ Ampute Messi” olarak bilinen mili sporcu Barış Telli'nin motive edici hayat hikayesini temel alıyor. Hatta Survivor yarışmasında protez ayakla olağanüstü performans ortaya koyan Barış olarak ta bir çok kesim tarafından bilinen yarışmacının dramatik ve bir o kadar ilham verici hayatı yansıtılıyor.

1989 yılında Kırıkkale’nin yoksul bir mahallesinde dünyaya gelir.Daha 6 yaşındayken mahalle maçında yaşadığı talihsiz kaza onun hayatına yön verir.Mahalle maçında kazandığı penaltının atışını yapar fakat yola giden topu almak için gittiğinde kendisine minibüs çarpar ve olay sonrası hastaneye kaldırılır. Barışın babası oğlu için hayati bir karar vermek zorunda kalır. Doktorlar kangrenleşen bacağının kesilmesinin acil bir gereklilik olduğunu söyler. Bu acil durum karşısında çaresiz kalan baba bacağının kesilmesine mecburen razı olur. Fakat bu karar uzun süre kendisini suçluluk duygusu ve Barışın futbolu bırakması yönünde davranmaya iter.

Sakat haliyle eve kapanan Barış, mahallede top oynamaya giderken arkadaşlık kurduğu” Maradona” ismini verdiği köpek onun tekrar hayata tutunmasına vesile olur. Kendisini toparlamaya çalışan Barış, tekrar okula dönmeye karar verir. Onun becerikli olduğunu keşfeden Beden Ööğretmeni Yılmaz, en büyük destekçisi olur.

Barışın yaşadığı en büyük dönüm noktası Yılmaz öğretmenin ailesini ikna ederek Ankara' ya hem beden eğitimi öğretmenliğini okuması hem de Doğan Gücü ismindeki Ampute futbol takımına girmiş olmasıdır. Bu takımla beraber yaşadığı başarılar ile atletizimde elde ettiği dereceler ile birlikte Ampute futbol milli takımının vazgeçilmezi haline gelir. Bu başarıdaki en büyük etken Barışın geceli gündüzlü harcadığı olağanüstü çaba ve emek olmuştur. Yılmadan, çaresizliğe girmeden gösterdiği çaba onu dünya çapında büyük ve anlamlı bir hikaye sahip birey yapmıştır.

Filmin en kritik yeri bir penaltıyla başlayan sıkıntılı günlerin finalinin de yine bir penaltıyla bitmiş olmasıdır. Film yaşamın akışı içinde bize da da aaaaaq aynı gibi gelen şeylerin aslında farklı kritik sonuçlara yol açabileceğinin mesajını da veriyor. Öte yandan yetenek ve azmin engel tanımadığını, aile bağlarının sağlıklı olması ve yaşamda karşımıza çıkan fırsatların ne kadar hayati olduğunun önemi iyi verilmiş. Özellikle çaresizlik içinde bulunan insanlar için her zaman bir umudun olabileceği vurgusu iyi yapılmış. Bu yönüyle film tam bir motivasyon ve ilham verici güce sahiptir. Burada önemli olan bir başarı hikayesinin işlenmiş olmasından ziyade gerçek bir hikayenin gözler önüne serilmesi ve ajitasyona girilmeden bunun verilmiş olmasıdır.

Hayatla Barış, herkesin izlemesi hatta okullarda mutlaka izletilmesi gereken belgesel nitelikli bir yapımdır.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Şeyhmus Kaya Arşivi