Salih KAPLANER

Salih KAPLANER

SICAKLAR GELİYOR, SAĞLIĞIMIZA DİKKAT!

SICAKLAR GELİYOR, SAĞLIĞIMIZA DİKKAT!

SICAKLAR GELİYOR, SAĞLIĞIMIZA DİKKAT!

Meteoroloji Genel Müdürlüğü Diyarbakır ve bölge için artık sıcak havaların geldiğini açıkladı. Yaz mevsiminde 45 dereceyi bulan sıcaklıklar vatandaşlar için adeta çekilmez bir sorun oluyor.

Uzmanlar da sıcak havalar için birçok uyarılarda bulunup, sağlık açısından önemli noktalara işaret ediyor.

Aşırı sıcakların dünya genelinde yüzbinlerce kişinin ölümüne yol açtığı düşünülüyor.

Sıcak havaların yol açtığı ölümlerin hesaplanmasında ciddi farklılıklar olabiliyor ama bu felaketle giderek daha sık ve daha çok sayıda insanın karşılaştığına ve insan katkısıyla hızlanan iklim değişikliği nedeniyle yakın gelecekte de çok karşılaşacağına hiç kuşku yok.

Sıcak havada serin kalmak hayati önem taşıyor elbette. Neyse ki sıcaklık aşırı olduğunda alabileceğimiz bazı basit önlemler var. Örneğin,

Saat 11.00 ile 15.00 arasında güneşe çıkmamak, aşırı rutubetli değilse bol bol soğuk ve sıcak sıvı içecekler içmek en çok bilinenler.

Giysilerin koyu ya da açık renk olması, sıkmayan, rahat giysiler giymek, cildin etrafında hava dolaşımı sağlayarak rahatlatıcı olabiliyor.

Sıcak hava sağlığımızı nasıl etkiler?

İnsan vücudunun ideal ısısı 35-37 santigrat derece arasında, ama birçok uzman ortalama olarak bu sıcaklığı 36,8 olarak veriyor.

Vücut ısısı çok yükseldiğinde ya da ısıyı kontrol edemediğinde sıcak yorgunluğu dediğimiz şey yaşanabilir. Bu aniden ya da yavaş yavaş yaşanabilir. Baygınlık hissi, aşırı terleme, ciltte soğuk bir ıslaklık, kramplar ve mide bulantısı gibi belirtiler ortaya çıkabilir.

Bunun daha şiddetlisi güneş çarpması olabilir. Bayılma, kafa karışıklığı, ateş, titreme nöbetleriyle ortaya çıkabilen bu durum vücudun artık ısıyla baş edemediği ve tıbbi müdahale gerektiği anlamına gelir.

Sıcak dalgası ayrıca baş ağrısı ve su kaybından, kalp krizi ve nefes tıkanıklığı gibi ölümcül rahatsızlıklara kadar bir dizi sağlık sorununa yol açabilir.

Böyle dönemlerde vücut ısılarını daha zor kontrol eden yaşlılar ve bazı hastalıklarla yaşayanlar özellikle dikkatli olmalıdır.

Ayrıca bir önemli konu da başta köpekler ve kediler olmak üzere sokak hayvanları için de geçerli. Sıcak günlerde hayvanların daha çaresiz ve susuz kaldıklarını unutmayalım, onlar için su ve mama kapları bırakalım. Sağlıcakla kalın…

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Salih KAPLANER Arşivi