Yerel seçimler ve Şeyh Said tartışmaları
Yerel Seçimlere 3 ay kala siyasi partiler seçim çalışmalarına devam ediyor.
Partiler, yerel seçimlerde mevcut belediyelerin yanı sıra daha fazla belediye kazanmak için, çalışmalarını aralıksız sürdürüyorlar. Bölgede, Dem Parti 2019 yerel seçimlerinde kazandığı belediyelerine atanan kayyumlara rağmen daha çok belediye kazanmak istiyor. Dem Parti söylemleriyle Türkiye'nin diğer kentlerinde de belirleyici güç olduğu vurgusunu yapıyor.
Bunun yanı DEM Parti’nin gündeminde Öcalan’ın durumu, Kürt sorununun demokratik çözümü, cezaevlerinde başlayan açlık grevleri var.
Dem Parti cephesinde bunlar yaşanırken, 2011 yılında bir bulvara ve Dağkapı meydanına belediye meclisi kararıyla Şeyh Said ismi verildi. Tartışmalar bir süredir devam ediyor. Tartışmalar, hem bölge hem de Türkiye gündemine oturdu. Tamda bu süreçte İyi Parti Diyarbakır'da tabela indirdi.
Tabelayı indirmeye götüren süreç, son durağının neresi olacağı belli olmayan ama şimdilik Zafer Partisi'nin başındaki zat olan Ümit Özdağ'ın Şeyh Said ile ilgili sarf ettiği sözler üzerine başlayan tartışmalara, iyi Parti İstanbul Milletvekili Mehmet Salim Ensarioğlu'nun, Şeyh Said ile ilgili tartışmalara katılması üzerine, parti disiplin kuruluna sevk edildikten sonra istifa etmesi üzerine, Diyarbakır'da 17 ilçe başkanı ile birlikte bütün üyelerin istifası sonucunda tabelayı indirdi.
Aile geleneği itibariyle sağcı partilerde siyaset yapan Ensarioğlu ailesi Şeyh Said gibi kürdi mücadelesi sonunda 46 arkadaşıyla birlikte eski ismiyle Dağkapı, yeni ismi ile Şeyh Said Meydanı'nda 29 Haziran 1925'te Diyarbakır 'da idam edildiler. Mezar yerleri devlet tarafından saklanan ve bu güne kadar bir çok defa hem ailesinin hem de bir çok parti ve sivil toplum kuruluşlarının taleplerine rağmen olumsuz cevaplar verilmiştir.
Ama halk arasında mezar yerinin olduğu yere önce şarap fabrikası daha sonra Yenişehir Sineması yapıldığı ve mezar yerinin bu bölgede olduğu söyleniyor. Bunların yapılmasıyla birlikte Kürt toplumuna bir mesaj verilmek isteniyor algısı halkta mevcut.
Çünkü hem şarap fabrikası hem de Yenişehir Sineması yapılması halkta ciddi rahatsızlık yaratmıştı. Çünkü Kürtlerin değerleri olarak gördüğü şahsiyetlerin, gömüldükleri yerlerin üstüne bu tür yapıların yapılması tepkilere neden olmuştu. Ama ne yazıkki bu kürdi değerlerine bugüne kadar sadece laik ve seküler Kürtlerin dışında, Muhafazakar ve Mütediyenim Kürt denilen kesimler tarafından pek sahip çıkan olmadı. son seçimlerde AKP ile birlikte ittifak yapan kendine hem İslami hem Kürdi diyen ve buna dönük söylemler kullanan partiler bu olayı sıradan açıklama ile geçiştirdiler.
AKP'li Kürtler ve devletin belli kademelerinde devletle haşir neşir olan Kürtlerin vakit kaybetmeden Kürtlerin ölülerine yapılan bu saygısızlığa karşı kıyameti koparmaları gerekirdi. En azından Ensarioğlu gibi tabelayı indirme pahasına ciddi tepkiler ortaya koyabilirlerdi.
Devlete, Kürtlerle barışmayı ve ölülerine saygı ve hürmet etme adına en azından hiç olmasa Ensarioğlu'nun yaptığını yapsınlar.
Şimdi Kürt olupta, yerel seçimlere üç ayı aşkın bir zaman kala AKP-MHP ve Yeniden Refah Partisi içinde aday olacak olanlar ölüsüne yapılan bu saygısızlığı nasıl izah edecekler acaba.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.