Arslan ÖZDEMİR

Arslan ÖZDEMİR

Öğrenci tatilde ne yapmalı

Öğrenci tatilde ne yapmalı

Tatilde yoğun Ders Çalışan Öğrencilerde Zamanla Bıkkınlık Oluşur.

Tatil, beyinde harika çağrışımlar yapan, herkesin sevdiği güzel bir kelimedir. TDK’nin tanımı da bunu doğrular niteliktedir: Tatil; “Eğlenmek, dinlenmek amacıyla çalışmadan geçirilen süre.” olarak tanımlanmıştır. Uzun bir çalışma döneminden sonra eğlenmek ve dinlenmek herkesin hakkıdır. Amaç tatil için belirlenen sürede yenilenmek ve yeni çalışma dönemine zihnen ve bedenen hazır olmaktır.

Öğrenciler tatilde kendilerini keşfetme, geliştirme ve yenilenme konusunda çok şey kazanabilirler. Öğrenciler, doğada bol bol zaman geçirmeli, aileleriyle birlikte hem eğlenip hem öğrenebilecekleri etkinlikler planlanlayabilmelidir.

Tatil, kitap okumak ve okumayanların da bu alışkanlığı kazanması için en ideal zamandır. Kitap okumanın okula başarısına olan olumlu etkilerini de düşünürsek bu süreçte tüm yaş gruplarının bol bol kitap okumaları gerekiyor.

Tatilde Spor, çocuğun sağlığına yapacağı olumlu katkıların yanı sıra, özgüven ve sorumluluk duygularını da geliştirir, zihinsel gelişim üzerinde olumlu katkılar sağlar. Çocuk yaşı ve ilgi alanına göre seçeceği spor dalına yönlendirilmelidir.

Tatil sürecinde çocuk teknolojiden ne tamamen uzak tutulmalı ne de sınırsız erişim sağlanmalıdır. İhtiyaç dışı ve kontrolsüz kullanım teknoloji bağımlılığına sebep olabilir. Bu nedenle çocukların okul döneminde bu cihazlardan yoksun bırakılıp, tatilde sınırsız kullanımına izin verilmesi yerine kontrollü kullanım sağlanması gerekir.

Tatil öğrencinin psikolojik gelişimini sağlar, iletişim becerilerini artırır, öğrenme kapasitesini geliştirir, adaptasyon becerisini artırır, sorunlara çözüm bulma yetisini geliştirir, yoğunlaşmasını arttırır, depresyonuna iyi gelir.

Tabiiki tatili yalnızca dinlenme ve eğlenmeye ayırılmamalıdır. Özellikle LGS ve YKS’ye hazırlanan öğrenciler kendilerine uygun bir ders planı hazırlamalı ve bu planı uygulamaya çalışmalıdır. Ancak bu çalışma bıkkınlık yaratacak derecede olmamalıdır. Bu planda ders tekrarları, test çözme ve eksik konular yer almalıdır. Öğrenciler gelecekte seçmeyi hedefledikleri mesleklerle de ilgili araştırmalar yaparak beklentilerini gerçekleştirmeye yönelik gelecek planlarını yapabilirler.

Tatilin öğrenci için bu kadar faydası varken maalesef birçok öğrenci okuldan daha karnesini almadan sınava yoğun bir hazırlık içerisine girmektedir. Bu çalışma iki ay devam etmekte, bu dönem biter bitmez yeni eğitim sezonu başlamaktadır. Haliyle öğrenci tatil yapmadan yoğun bir eğitim sezonuna başlamaktadır. Bu durum zamanla öğrenci de bir bıkkınlık(Bıkkınlık, bir durum karşısında bitap düşme, yorgunluk ve isteksizlik hissidir. Belirli bir olgu, bir insanın beynini gereğinden fazla meşgul ettiği zaman, bıkkınlık belirtileri görülebilmektedir.) oluşturmaktadır. Bıkkınlık hem motivasyonu düşürür hem de öğrenilenleri unutturur.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Arslan ÖZDEMİR Arşivi