Erhan BOZKURT

Erhan BOZKURT

GECE OLUNCA VÜCUT AĞRILARI NEDEN ARTAR?

GECE OLUNCA VÜCUT AĞRILARI NEDEN ARTAR?

GECE OLUNCA VÜCUT AĞRILARI NEDEN ARTAR?

Ağrı aslında kişinin kendi vücudundan haberdar olmasını sağlayan en önemi duyudur. Kişinin vücudunda bir şeyler ters gittiğinde, bir hastalık bir zarar oluştuğunda bu genelde kendini ağrı olarak hissettirir.  Ağrı duyusu gerçekten çok önemlidir ama insanlar ağrılara hak ettiği önemi vermemekte, bazen hastalık  ilerlediğinde ve hatta iş işten geçtiğinde doktora başvurabilmektedirler.

Geceleri başlayan zonklayıcı tarzda diş ağrısı insanı bazen çaresiz bırakıyor. Şiddetli diş ağrılarının genellikle gece ortaya çıkmasının sebebi ise o saatlerde hormonlarda meydana gelen değişimlerdir.

Gün içinde sürekli aktif ve hareketli olduğumuz için vücudun herhangi bir yerinde oluşan ağrıyı hissetmeyiz. Fakat gece olunca vücudumuzda yoğun çalışan hücre ve organlar yavaşlar, bu nedenle ağrıyı daha fazla hissederiz. Şiddetli ağrının bilhassa gece oluşmasının sebebi; o saatlerde hormonal farklılıklar nedeniyle damarlarımızın genişlemesidir. Hepimizin biyolojik bir saati var ve düzenimizi ona göre eşleştirmişizdir. Gece olunca vücut direnci düşer ve vücut dinamikliğini kaybeder. Bu durum vücutta oluşan mekanik ağrıları artırır… kas, diş, baş, göz, karın, göğüs ağrısı ve ateş vs. gibi rahatsızlıkların artmasına sebep olur.
   Gün boyunca bağışıklık sistemimize hücresel bağışıklık birimi savunma yapar. Karanlık saatlerde ise vücudumuzun nöbetini diğer sorumlu unsurlar devralır. Hücresel bağışıklığın etkileri belirgin şekilde hissedilmez. Ancak iltihaplanmanın tırmandırdığı ateş, mukus üretimi ve fiziksel bitkinlik gibi etkiler oldukça belirgindir. Sabah saatlerinde miktarı artan kortizol hormonu iltihabın olumsuz etkilerini baskılar.

Bağışıklık sisteminde önemli bir role sahip olan T hücrelerin etkisi artar. Yani vücutta bulunan ‘yabancı organizmalara karşı diğer bağışıklık sistemi hücrelerini uyarmaktır’. T hücreleri gece saatlerinde lenf düğümlerinde (Vücudun bağışıklık sisteminin bir parçası) yoğunlaşır. Aynı saatlerde T hücrelerini “bilgilendiren” dendritik hücrelerinde (bağışıklık sisteminde ilk basamağı) bu düğümlerdeki sayısın da artış gözlenir. Gün boyu vücutta savaşan ve bilgi toplayan bu hücrelerin gece saatlerinde güvenli bir bölgede buluşarak “istihbarat” paylaşmaları vücudu ertesi gün için daha etkili bir savunmaya hazırlar.

Eğer vücudumuzun işlevi doğru sürmüşse sabahleyin uykudan dinç kalkarız. Lakin vücut direncimiz düşmüşse ve zamanında spor meyve gibi destekleyici etkenlerden uzak kalmışsak sabaha ağrı ve sızıyla uyanırız.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Erhan BOZKURT Arşivi