GENÇLİK! FE EYNE TEZHEBÛN?
GENÇLİK! FE EYNE TEZHEBÛN?
Geçen günlerde bir sınıf öğretmeninin, veli toplantısında yaptığı konuşması beni hayli düşündürdü. Aynen şunu söyledi; “değerli veliler: sizler, nasıl okuldan bilgili ve donanımlı bir öğrencinin eve gelmesini istiyorsanız, bizlerde aynı şekilde; evden terbiyeli ve temiz öğrencilerin okula gelmesini istiyoruz. Vaktinin salt çoğunluğunu, tiktok vs gibi sanal ortamlarda harcayıp, okula emanet gibi gelen öğrenciye verebileceğimiz pek birşey yoktur. Çünkü; onlara ne kadar bilgi ve tecrübe aktarsak da; onlar, yanlış ortamlarda ve yanlış düşüncelerde israf olacaklardır.”
Ülkemizde sosyal medya; bir akraba ve bir dosttan daha çok önemsenmektedir. Bilgi ve fayda amaçlı kullanımı azalırken, kültürel yozlaşmalar da kullanımı hayli artmaktadır. En basit deyimiyle; son yıllarda en çok kullanılan TikTok da: bir imamın vaazı sadece 5 bin kişi tarafından izlenirken; aynı vaazın sesinin alay konusu en az 5 milyon kişi tarafından beğenilmektedir. Piyasaya öyle bir nesil geldi ki! Dinine, devletine laf yetiştirmekten kendini yetiştirmeyi bırakmış.
Sosyal medyanın faydası olduğu kadar zararı da bir hayli çoktur. En basiti çocuk yaşta ki gençlerin bilinçsiz kullanımından doğan zararlar. Özellikle ortamların verdiği coşkular yüzünden; Yeni nesil alay etmeyi, aşağılamayı ve soyunmayı cesaret olarak algılıyor. Siz telefonlarda istediğiniz kadar önlem alın. Site sahipleri çocukların bilinç altına istedikleri mesajları veriyorlar. Bi bakıyorsunuz 5-6 yaşındaki çocuk oyuncak yerine saçma sapan şeyler istiyor. Paylaşımlara istediği kadar +18 yazılsın: Eline telefonu alan Üsküdar’ı boyluyor. Gençlik bu gidiş nereye (Fe eyne tezhebûn).
Çok iyi hatırlıyorum. Ortaöğretim yıllarında 30-40 kişilik sınıflarda okuyorduk. 500-600 kişilik öğrenci sayılarının olduğu o dönemlerde; 1 ya da bilemedin 2 tane kendini bilmez, hiçbir şeyi umursamayan, serseri ya da soytarı tipler olurdu. Herkes onları tanır, bilir ve kendini onlardan muhafaza ederdi. Çünkü her türlü pisliğin altından onlar çıkardı. Lakin şimdi bakıyorum da okullarda öğrenci sayıları daha çok artmış olmasına rağmen, nerden baksanız 1 ya da bilemedin 2 tane aşikar. Gerisinin nerden gelip nereye gittiği belirsiz. Saygı bitmiş hakaret başlamış, sevgi bitmiş nefret başlamış, güven bitmiş ihanet başlamış…
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.