Üniversite yerleştirme sistemi, son 20 yılda ciddi değişiklikler göstermiş olsa dahi, uygulama mantığı ve içerik bakımından pek değiştiği söylenemez. Gelişimlerinin en önemli dönemlerini sınavlara hazırlanarak sürdüren gençlerimiz, geçirdikleri sınav basamaklarından sonra üniversitede bir bölüme yerleşebilmek için belli bir zaman aralığında ve belli kriterleri yerine getirmek koşuluyla tercihlerde bulunabilmektedirler.
ÖSYM yerleştirme sistemi ve her sene yayınlanan tercih kılavuzu ekseninde sağlıklı bir tercih süreci geçirmek için iyi bir yol haritası oluşturmak gerekir. Bu süreçte seçilecek olan bölüm, aynı zamanda nasıl bir yaşam oluşturacağınızı belirlemeye doğrudan etki edeceğinden bazı önemli kriterlere dikkat etmek son derece önemlidir.Gelin bunların neler olduğunu en temel yönleriyle ele almaya çalışalım:
*İstek ve beklentileriniz en önemli kriteri oluşturmaktadır. Tercih listesi oluştururken ne istediğiniz, yaşamla ilgili beklentilerinizden emin olmalısınız.
*Seçeceğiniz bölüm/ bölümler sizi hedeflerinize ulaştırabilmelidir.
*Bölüm seçerken özellikle kişilik yapınızı ve yeteneklerinizi göz önünde bulundurmalısınız.
*Başarı sıranızı dikkate alarak en çok yerleşmek istediklerinizi ön tercihlere yazmak koşuluyla bir sıralama yapmalısınız. Boşta kalma korkusuyla istemediğiniz yerleri kesinlikle listenize dahil etmeyin.(Bôlüm barajlarını mutlaka dikkate alın)
*Tercih listenizi oluştururken başarı sıranızdan ortalama %25-35 daha iyi ve daha geride olan yerleri yazabilirsiniz. Böylelikle yerleşme yelpazenizi geniş tutmuş olursunuz.(Yerleştirmede esas olan başarı sıranız olduğundan başka bir aday aynı yeri sizin tercih sıranızdan daha ônde vermiş olsa dahi başarı sırası sizden geriyse bu sizin avantajınızı etkilemez)
*Bölümleri araştırırken, öğretim kadrosu, okutulan dersler, burs imkanları, erasmus, farabi ve hazırlık sınıfının olup olmadığına mutlaka dikkat etmelisiniz.
*Bölümlerin son dört yıldaki talep grafikleri, yerleşenlerin profili, kontenjanlar ve eğitim uygulamalarına bakmakta fayda var.(yökatlas sitesinden öğrenebilirsiniz)
*Bölümlerin avantajları, dezavantajları ile istihdam durumlarının ne olduğunu bilmek önemli.
*Bölümün bulunduğu fakültedeki imkanlar, dil laboratuarı, kütüphane, teknoloji altyapısı, yan dal, çift dal imkanı dikkat edilmesi gereken diğer önemli kriterlerdendir.
*Tercih edilecek bölümlerin kampus içinde veya dışında olması, ulaşım ve barınma imkanları mutlaka araştırılmalıdır.
*Tercih edilecek üniversitelerin sosyal yaşam olanakları, ulaşım ve barınma imkanları önemlidir.
*Üniversitenin bulunduğu ilin ulaşım, barınma ve sosyal yaşam imkânları dikkate alınmalıdır.
*Farklı bölümleri tercih edecekler, ya başarı sırasına göre ardışık ya da istek sırasına göre sıralama yapmanız yerinde olacaktır.
*Burslu yerleri tercih edecekler burs koşullarını dikkatli bir şekilde araştırmalıdır.
*Önlisans programlarını tercih edecek öğrenciler, özel koşullar kısmını iyi incelemeli, DGS imkanı ile MYO'nun şehir merkezi veya ilçede olduğundan emin olmalıdırlar( MYO' ların büyük çoğunluğu genelde ilçeler de yer almaktadır)
*Tercihlerinizi oluştururken başta aileniz olmak üzere bu işin uzmanlarına danışmanız faydanıza olacaktır.
*Tercih listenizi herseyden emin olduktan sonra kontrollü bir şekilde aday sayfanızdan sisteme girerek kaydınızı yapabilirsiniz.
Tercih dönemini etkin ve sağlıklı geçirmek ve tercih kurbanı olmamak için yukarıda sıralanan temel kriterlere lütfen itinalı bir şekilde dikkat ederek hareket etmelisiniz.
“Doğru Tercih Doğru Yaşam Demektir”
Herkese başarılar.