Arslan ÖZDEMİR

Arslan ÖZDEMİR

Karma Eğitimmi Yoksa Tek Cinsiyetli Eğitimmi?

Karma Eğitimmi Yoksa Tek Cinsiyetli Eğitimmi?

“Cinsiyet eşitliği kendi başına bir hedeften daha fazlasıdır. Yoksulluğu azaltma, sürdürülebilir kalkınmayı teşvik etme ve iyi yönetişim kurma zorluğuyla yüzleşmek için bir ön koşuldur.”

Kofi Annan

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’in katıldığı bir canlı yayında yaptığı açıklamalar gündem yarattı. Kız çocuklarının okullaşma oranı hakkında konuşan Tekin "Kız çocuklarını okula göndermeyen ailelerin "Ben çocuğumu erkeklerle aynı okula göndermek istemiyorum" dediğini belirterek “O zaman veliyi ikna etmek için biz, gerekirse kız okulları da açabilmeliyiz” dedi.

Velilerin kız çocuklarını okula göndermek için bu şekilde ikna edilebileceğini düşünen Milli Eğitim Bakanı, durumun bilimsel boyutunu dile getirmedi. Tabii ki kız çocuklarını okula göndermeyen aileleri ikna etmek gerekir, ancak bunu doğru bir zeminde gerçekleştirmeliyiz. Çünkü yanlış yanlışla doğrulanmaz.

Karma ve tek cinsiyetli eğitim modellerinin ideolojik tutumlardan ziyade bilimsel veriler ışığında pedagojik açıdan analiz edilmesi gerekmektedir.

Karma eğitim sistemi kız ve erkeklerin cinsiyet ayrımı yapmadan sağlıklı ve bilinçli bir eğitim almasını sağlayan eğitimdir. Karma eğitim ile kız ve erkek öğrencilerde oluşabilecek özgüven problemleri ortadan kaldırılır. Bu eğitim sistemi ile kız ve erkek öğrenciler dünyaya daha iyi ve daha kolay bir yaklaşım sağlamaktadır.

Karma eğitim sistemini ilk ortaya çıkaran Yunan filozof Platon’dur. Bu eğitim sistemi ile eşit paylaşımlar sağlanırken fikir ve düşüncelerin eşit olarak paylaşılması da amaçlanmaktadır.

Karma eğitimi yararları şu şekildedir: Karma eğitim sistemi ile kız ve erkeklerin cinsiyet ayrımı yapmadan sağlıklı ve bilinçli bir eğitim almasını sağlar. Karma eğitim ile kız ve erkek öğrencilerde oluşabilecek özgüven problemleri ortadan kaldırılır. Bu eğitim sistemi ile kız ve erkek öğrenciler dünyaya daha iyi ve daha kolay bir yaklaşım sağlamaktadır. Bu eğitim sistemi ile birlikte kız ve erkek öğrencilerin birbirine olan saygınlığı artmaktadır. Kız ve erkek öğrenciler birlik içerisinde başarıyı yakalayabileceklerini öğrenir. Karma okullarda yetişen gençler karşı cinsle arkadaş olmak, işbirliği yapmak, kendisini ifade etmek konusunda deneyimlidirler.

Karma okul bir gerçek hayat modelidir. Karşı cinsi fazla tanımayan bu nedenle de onlarla ilgili mesnetsiz fikirleri olan gençler yerine karşı cinse saygı ve sevgiyle yaklaşan sağlıklı kuşaklar böyle yetişir. Özellikle erkekler, kadınların toplumdan soyutlanarak, gözlerden uzak, kapalı kapılar ardında eğitilmesi gereken bir grup olarak değil toplumsal hayatın merkezinde kabul ederek yetişir.

Böylece kadınların toplumsal haklarını özgürce kullanabildiği, dövülmediği, tecavüze uğramadığı, giysileri yüzünden saldırılmadığı, en yakınlarındaki erkekler tarafından hor görülmediği ve toplumda eşit haklara sahip olduğu bir toplum gerçekleşir.

Tek cinsiyetli eğitim veya Cinsiyete dayalı eğitim, kız ve erkek öğrencilerin ayrı binalarda veya okullarda, ayrı sınıflara ayrılarak yürütülen eğitim sistemi. Tek cinsiyetli eğitim uygulaması 20. yüzyıldan önce, özellikle orta ve yükseköğretimde yaygındı.

Tek cinsiyet okullarında öğrenciler karşı cinsle daha az iletişim yaşar, sosyal olarak daha güvensiz, içedönük ya da aşırı tepkili, kontrolsüz olabilirler. Çoğu zaman okuldan mezun olduktan sonra da karşı cinsle iletişime girmekte, birlikte çalışmakta hatta konuşmakta bile zorluk çekerler. Bu eksiklik bazen kişinin iş ve özel hayat ilişkilerini etkileyecek kadar önemli olabilir.

Araştırmacılar cinsiyet ayrımcılığının, kız ve erkek çocuklarının birbirlerinden öğrenme fırsatlarını da engellediğini bulmuşlardır.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Arslan ÖZDEMİR Arşivi