Hakim Aytek

Hakim Aytek

Cumhuriyetin Yüzüncü yılı, Kemalizm ve Türkiye’nin bugünkü durumu

Cumhuriyetin Yüzüncü yılı, Kemalizm ve Türkiye’nin bugünkü durumu

Bu yazıyı gecikmeli yazmamın sebebi, hastalığımdan dolayı çektiğim ağrıların dinmemesinden ve gündemin hızlı değişmesinin verdiği (Gazze olayı ve CHP kongresi) konsantre olamama hali beni bugüne getirdi.

" Cumhuriyetin" kuruluş olan 29 Ekim 1923 e gelmeden evvel, kuruluş aşamasına göz atmanın faydalı olacağı kanaatindeyim.

Osmanlı imparatorluğunun yenilmesinden sonra, (Mondros mütarekesi.30. Ekim 1918 ) Osmanlı toprakları işgal edilmiş, yeni bir devlet kurma ihtiyacı hasıl olmuştur.

2.nci Meşritiyettten önce ve sonra Osmanlı Aydınları , ittihatçılar arasında yeni bir rejim ,yeni bir devlet tartışmaları zaten vardı.Galip gelen maalesef İttihatçıların , ULUS devlet projesi oldu. Bu projeyi Kemalistler, Halkın Onayı olmadan bir "Gömlek " olarak alıp, Osmanlı toplumuna zorla giydirdiler.

28.Ocak. 1920 de Osmanlı meclis -i Mebusanda alınan MİSAK-I MİLLİ ve yine aynı meclis tarafından 20.Ocak.1921 de alınan Kanunu Esasiyye ile " Gömlek " yırtılmak istenmiş, Kemalistlerin daha sonra İngilizlerle anlaşması neticesinde, yırtılmak istenen " Gömlek" daha da daraltılarak vatandaşa giydirilmiştir.

Şöyle bir soru sormak bence haklı ve yerinde bir soru olacaktır.

Misakı milli ve kanunu esasi ortadan kaldırılmasaydı bize, yani bugüne ne faydası olacaktı?

Kürd sorunu diye bir sorunumuz olmayacaktı,

Ekonomi ile ilgili bir sorunumuz olmayacaktı,

"Terör " sorunumuz olmayacaktı,

Kürdü,Türkü, Çerkezi, Arabı, Gürcüsü , Ermenisı hasılı kelam ortadoğuda , BARIŞ ve HUZUR içerisinde beraber yaşayacaktık, Türkiye bölgeye MODEL bir ülke olacaktı

Filistini Meselesini çözebilecek ,ağırlığı olan ülke olma konumunda olacaktı, "

İSLAM " ülkelerinin tamamı, Ortadoğu’daki herhangi bir meselenin çözülmesin de Türkiye bu konuda ne diyecek diye önemseyeceklerdi,

Rahmetli ÖZAL, 1991 körfez krizinde Amerika ile birlikte Irak a girerek Türk- Kürd federasyonu kurmak istiyordu ; dönemin Askeri ve derin Devleti buna müsaade etmediler ve Kürd meselesi ÖZAL in canına mal oldu.

Bugün Misakı Milliye dönme zamanıdır diye düşünüyorum,hatta geç bile kalındı. Bu görev milliyetçi muhafazakar seçmeni temsil eden Ak parti ve Erdoğan a düşmektedir. Biz Kürtdler muhafazakar olan/ olmayan herkes konunun çözülmesi noktasında destek vermeliyiz. Kanaatimce Erdoğan "Lozan bir hezimetir " derken Misakı milliyi kast etmiştir, Maalesef çoğunluk anlayamadı.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Hakim Aytek Arşivi