Ahmet Aslan

Ahmet Aslan

Muhalefet ve 14 Mayıs

Muhalefet ve 14 Mayıs

Anlaşılan 14 Mayıs'ta seçimler yapılacak. Tek parti iktidarına 14 Mayıs 1950 yılında yeter, söz milletindir sloganı ile son verildi. Bir nebzede olsa Türkiye siyasi yaşamına çok partili geçiş yapılmış, partilerin örgütlenmeleri sağlanmış ve siyasete yeni bir ruh verilmiştir. Daha sonraki yıllarda ağır aksakta olsa demokrasi işlevi yerine getirilmiştir.

Tarih 2023,tekrar 14 Mayıs'ta seçimler yapılacak. Mayıs ayı Kürtler ve devrimci demokrasi güçleri açısından önemli bir ay. 12 Eylül darbesinin demokrasiyi rafa kaldırdığı hatta demokrasinin "d"sinin bile kalmadığı bir dönemde Kürtler ve Türkiyeli devrimciler, canları pahasına Amed zindanında ve Türkiye'nin belli zindanlarında direnerek darbeyi yerle bir ettiler. 3 Kasım 2002 seçimlerinde iktidara gelen AK Parti, insan haklarına ve evrensel hukuka, Avrupa reformlarını hayata geçirilecek vaadiyle 2010 yılına kadar bu vaatlerle her seçimde oyunu yükselterek iktidara geldi. Öyle ki 12 Eylül anayasasının belli maddelerini değiştirmek için 2010 anayasa değişikliği referandumu yapıldı. 2011 seçimlerinden sonra verdiği vaatler yavaş yavaş unutulmaya başlandı.

7 Haziran 2015'te iktidarı yitiren AK Parti,1 Kasım 2015'te kaos ortamında seçimleri yaptırarak kendini tekrar iktidara taşıdı. 2016 yılında HDP'li belediyelere kayyum atayarak daha sonra eşgenel başkanları da dahil olmak üzere birçok Kürt siyasetçi tutuklandı. 16 Nisan 2017 yılında referandum yapıp sistem değişikliğine gitti..

Sonrası malumunuz; insan hakları, özgürlükler, demokrasi, ekonomi ve inançların hepsinin üzerine kara kabuslar çöktü. Muhalefet başta olmak üzere ülkeyi bu girdaptan çıkarmak istiyorlarsa eğer; başta Kürtleri ve demokrasi güçlerini, emek ve özgürlük ittifakını bugüne kadar ötekileştirilmiş, yok sayılmış, kimliğine, kültürüne ve aidiyetine bakmaksızın bunların hepsini kendisine manifesto yapmış bir aday etrafında bütünleşmeleri gerekir. Nasıl ki 14 Mayıs 1950 yılında "tek parti rejimine yeter, söz milletindir." sloganı ile tarihin tozlu raflarına kaldırıldıysa; 14 Mayıs 2023'te de "yeter, söz halkların dır" diyerek AK parti iktidarından kurtulabiliriz. Eğer muhalefet ve 6'lı masa bunu başaramazsa kendilerini tarihin tozlu raflarında bulurlar.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
11 Yorum
Ahmet Aslan Arşivi