Ahmet Aslan

Ahmet Aslan

Tüm insanlığın ayıbıdır, Kürt meselesi ve Filistin sorunu

Tüm insanlığın ayıbıdır, Kürt meselesi ve Filistin sorunu

Cumhuriyet yüz yılını geride bırakırken yeni yüzyılda temennimiz adaletin, insan hakları, hukukun üstünlüğü herkesin kendini içinde bulacağı ve insanca yaşanabilir, bir ülke haline gelmesidir.

Çünkü geçen yüzyılın insanlık adına anlatılacak güzel yanları pekte mümkün değil. Türkü, Kürdü, Lazı, Çerkezi, Abbazı terekeme sağcısı, solcusu, alevisi, sünnisi, müslümanı, gayrimüslimi, işçisi, köylüsü, mimarı, mühendisi, doktoru, öğretmeni velhasıl herkes açısından acılarla dolu bir yüzyılı geride bırakıyoruz.

1921'de temelleri atılan Cumhuriyet, 29 Ekim 1923' te kurulurken Türkler ve Kürtler başta olmak üzere bu coğrafyada yaşayan tüm halkların Cumhuriyeti iddiasıyla,anlam ve anlayışıyla kuruldu. Fakat daha sonra tek millet, tek dil ve geriye kalan bütün halkları yok saydı. Bunun sonucunda geriye kalan halklara yaşam zindan oldu. 1925' te Şeyh Sait isyanı ile başlayan Kürt isyanları, günümüze kadar çözülemeyen Kürt sorununu bıraktı arkasında. Kürt sorunundan kaynaklı milyarlarca ekonomik kayıp, beraberinde yoksulluk ve binlerce boşaltılan köylerin yanı sıra yüzbinlerce insanın yaşamına mal oldu. Binlercesinin cezaevinde olduğu,devlet aklı ve yöneten iktidar partisi hala Kürt sorunu gibi devasal bir sorunu , askeri yöntemlerle çözmede diretmesi akla ziyandır. Halbuki olması gereken Cumhuriyetin kuruluş kodlarına dönmesidir. Herkesin kendini içinde bulduğu, ve ana dilde eğitim başta olmak üzere yerelde kendini yönetme biçiminde şekillenmelidir.

Yüz yıldır çözülemeyen Kürt sorunu gibi, Filistin meselesi.

7 Ekim'de Hamas'ın Aksa Tufanı adı altında siyonist İsrail'e karşı başlatılan neye ve kime hizmet ettiği belli olmayan ve Hamas'ın Filistin halkının haklı mücadelesine zarar verdiğini herkesin yüksek sesle haykırması gerekir. Hamas'ın Aksa Tufanı adı altında başlattığı ve siyonist İsrail'in Gazze'ye yaptığı ve çoğunluğu çocuk ve kadınların yaşamını yitirdiği,katliama insanlık bir an evvel dur demelidir. Filistin sorununu demokratik normlar ekseninde çözülmelidir.Filistin ve İsrail halklarının birlikte yaşanabilir bir devlet modeli ile kan ve gözyaşı önüne geçebilir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
9 Yorum
Ahmet Aslan Arşivi