Şeyhmus Kaya

Şeyhmus Kaya

Koma Wetan

Koma Wetan

2.Dünya savaşı sonrasın da kültürel ve sanatsal anlamda ciddi değişimler yaşandı.1950 sonrası rock müzik kendini değiştirip dönüştürdü.1960 lı yıllarla birlikte dünyada gelişen gençlik hareketleri, rahatsız oldukları konuları çeşitli araçlarla tepkiye dönüştürdüler. Tam da bu süreçte rock müzik tepkilerin dile getirildiği alanlardan biri oldu.

Kürt gençleri arasında da özellikle Tiflis ve Süleymaniye de yaşayan gençler arasında rock müzik popülerlik kazandı.

1972 yılında Gürcistan da rock müzik dinleyen gençlerin bir raya gelerek kurdukları bir gruptur. Grubun öncülüğünü Kerem Gerdenzeri yaparak amaç Kürt kültürünü müzik aracılığıyla dünyaya duyurmaktı.

Koma Wetan, ilk kurulduğunda üyeleri, Levan Grigori Şexbasyan, Rafael e Şamile Dasini, Omer é Sebriya Recevi ile grubun esas kurucusu olan Kerem Gerdenzeri den oluşmaktaydı. Grup üyeleri ağırlıklı olarak Batı müziği dinleyen gençlerden oluşmaktaydı. Özellikle dinledikleri rock müziğin etkisiyle, kendileri üretime geçmek isteyince Kürt rock müziğinin temellerini atmış oldular.

Grubun en büyük amacı geleneksel Kürt ezgileri ile modern müziği harmanlayarak Kürt kültürüne katkı sunmaktı. Yaşadıkları Sovyetlerin iklimi, kendi dillerinde müzik üretmeye hele ki rock müzik alanında üretim yapmaya çok müsaitti. Nitekim Sovyet desteğiyle belli bir süre yol alabildiler.

Grup üyeleri, Kafkaslar da yaşayan Kürt şairler olan, Letive Huseyn, Karlene Çaçeni, Ordixane Celil, Ezize İsko ile Mikailli Reşid gibi şairlerin tekstleri üzerine çalışarak besteler üretmişlerdir. Grup, İlk önemli çalışmalarını 1979 da Gürcistan da yapılan müzik festivaline çağrılmalarıyla gerekleştirmişlerdir.1979 yılında yaptıkları albümün Sovyet Kompozitürleri komisyonu’n da geçmesiyle plak 1979 da çıktı.(Baye Payizé- Sonbahar Rüzgarı)

Sovyet desteği alan grup ilk plak gelirlerini o dönemde gerçekleştirilen Halepçe katliamına karşı katliama uğrayan Kürtlerle dayanışma amacıyla kullandı. Yayınladıkları albümün üzerine “ bu plaktan elde edilen gelir Halepçe de zarar görenler için Londra’da açılan banka hesabına aktarılacaktır” ifadesi eklendi.

Koma Wetan, klasik müzik, blues, caz alanlarındaki çok sayıda ürünle buluşma imkanı bulan, Kürt müziği tarihinde ilk olmanın ötesinde, aynı zamanda bu alanda Kürt kültürü ile modern müziği sentezleyerek özgün bir çalışmayı ortaya koymuş olmaları da onlara özgün kılmaktadır.

Grubun ürettiği ezgiler, diasporada yaşayan Kürt şair ve edebiyatçılarının edebi ürünlerinin birer yansımasıdır. Yaptıkları bestelerde ari Kürtçeyi ve geleneksel motifleri görmek mümkün.

Grup Sovyetlerin dağılmasıyla 1991 de desteklerini kaybederler ve sonraki süreçte dağılırlar. Grubun isim babası ve öncüsü Kerem Gerdenzeri, Koma Wetan belgeselinde söyle der;” halkın özgürlüğü, biz Kürt milletinin birliği ile ilgili birçok şarkımız vardır. Birlik ve özgürlük üzerine…oda bizim silahımızdır, gitarımız bizim silahımızdı diyebilirim”

Grubun dağılmasından sonra Kerem Gerdenzeri solo üretim yapmaya devam etmiştir.

Koma Wetan grubunu 1960 ‘ta kurulan İngiliz The Beatles’e benzetmek mümkün. Aslında gruba Kürtler ’in Beatles’ı demek yerinde olur. Grup bir birinden çok değerli besteleri dönemin ruhuna uygun bir şekilde okuyarak dinleyicileri adeta dönemsel yolculuğa götürmektedir. Ön plana çıkan şarkıları; Perişan, Filito Lawo, Elegez, Welate Me ve Sine gibi parçalar olduğunu söylemek mümkün.

Grup, Kürtçe rock müzik alanında ilk olmaları ve yaptıkları çalışmaların kalitesiyle günümüzdeki Kürt rock gruplarına esin kaynağı olmuştur.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Şeyhmus Kaya Arşivi