Arslan ÖZDEMİR

Arslan ÖZDEMİR

Şaibelerle Dolu Sınavlarla Öğretmen Olunmaz

Şaibelerle Dolu Sınavlarla Öğretmen Olunmaz

Toplumların uygarlık düzeyi öğretmene verdiği değerle ölçülür...

Yeni Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin Milli Eğitim Bakanlığı'nın ve devletin eğitim konusunda yeterli olduğunu vurgulamak amacıyla Özel okul ve Özel Kurslarda çalışan öğretmenleri hedefe koydu. Özel okul ve Özel Kurslarda çalışan öğretmenler için "Onlar, benim öğretmenimin girdiği sınavda başarılı olmuş değiller, o yüzden oralarda çalışıyorlar" dedi.

Yeni Bakan öğretmenleri başarısızlıkla suçlarken defalarca sınav sorularını çaldıran, şaibesiz sınav yapmayı beceremeyen, yüz binlerce öğretmeni işsiz bırakan, öğretmenleri yoksulluk koşullarına mahkûm eden, 'her mevsim' bakanı değişen Milli Eğitim Bakanlığı ile ilgili ne düşünüyor?

'Benim öğretmenim' dediğiniz öğretmenleri itibarsızlaştıran, öğretmen emeğini yoksulluk sınırının altında tutan, yüz binlerce öğretmen atama beklerken okullara imam ve vaiz atayan, eğitim alanında çözülmesi gereken birçok sorun varken ‘kız Okulları’nı önceleyen bir bakan olarak eğitim alanındaki sorunları bu şekilde çözeceğinize inanıyormusunuz?

Sayın Bakan Özel öğretim kurumlarında çalışan öğretmenler, MEB Temel Kanunu’na, Özel Öğretim Kurumları Kanun ve Yönetmeliği’ne bağlı; sözleşmeleri MEB’in kurumlara gönderdiği sözleşme esas alınarak yapılan öğretmenlerdir.

Sayın Bakan gerçek dışı böyle sözler sarf edeceğinize, Öğretmenler arasında ayırım yapacağınıza toplumsal olarak öğretmenin motivasyonunu ve saygınlığını nasıl artırabiliriz konusuyla ilgilenseniz daha iyi edersiniz.

Sayın Bakan yapılan araştırmalar sonucunda motivasyonunu olumsuz etkileyen Unsurlara İlişkin Öğretmenlerin Görüşleri şu şekilde sıralanmıştır;

Okula aşırı müdahale edilmesi bu unsurların başında gelmektedir. Özellikle son dönemlerde öğretmenler müdahalelerden dolayı işini yapamaz hale gelmiştir. Salt maddiyata dayalı güdüleme, öğretmenin manevi değerlerinin gözetilmemesi öğretmenin motivasyonunu düşüren unsurlardandır. Öğretmenlik mesleğinin son yıllarda saygınlık kaybı gittikçe artmaktadır. Öğretmenin saygınlık kaybı eğitime olan güveni de azaltmıştır.

Yersiz ve zamansız sürekli değişen eğitim politikaları, okulların fiziki koşulları, öğretmenlerin okulla ilgili kararlara katılamaması, akademik başarı odaklı politikalar, aşırı iş yükü, çatışmalı ortam, 12 yıllık zorunlu eğitim politikasındaki yetersizliklerin giderilmemesi, Ücretli öğretmenlik politikası(Kamuoyunda kölelik düzeni olarak anılıyor), yetersiz özlük hakları, yönetici atama politikası(Yönetici atamaları genellikle yerel siyasetçiler tarafından belirlendiği söyleniyor) , öğrenci merkezli yaklaşım, öğretmenin içinde bulunduğu Sosyo-ekonomik çevre, bütçeleme, mesleki gelişimin desteklenmemesi, öğretmen rotasyonu, motivasyonu düşük meslektaşlar, Öğrenciyi aşağılama ve suçlayıcı dil, Ödüllendirme dengesizliği(Daha çok idarecilere yakın öğretmenlerin ödüllendirildiği söylenmektedir), öğretmenin görev bilinçsizliği, öğretmenin başarılarının göz ardı edilmesi, eğitim çalışanlarının iletişim yetersizliği, ego sahibi yöneticiler, yöneticinin ailevi problemleri vb. nedenler olarak sıralanmıştır.

Devlet okulu ve Özel Eğitim kurumlarında çalışan öğretmenler karşılaştırıldığında Özel Eğitim kurumlarında çalışan öğretmenlerin büyük bir çoğunluğunun motivasyonu daha da vahim bir durumdadır. Her iki kesimde de çalışan öğretmenlerin motivasyon düşüklüğü öğretmenleri bazı beklentiler içine sokmuştur.

Sayın Bakan motivasyonu açısından beklentilere ilişkin öğretmenlerin görüşleri de şu şekilde sıralanmıştır;

Toplumsal anlamda öğretmene saygınlığın artırılması gerekir. Öğretmenin saygınlığının artması eğitime olan ilgiyi de artıracaktır. Bu anlamda toplumun öğretmenleri desteklemesi gerekiyor.

Acil olarak öğretmenlerin özlük haklarının iyileştirilmesi gerekiyor.

Planlı ve uygulanabilir politikalarla eğitimde bilimselliğin ön plana çıkarılması gerekiyor.

Mesleki gelişimi desteklemesi için uygun ortamların hazırlanması gerekiyor.

Demokrasinin gereği olarak öğretmenlerin kararlara katılımının sağlanması gerekiyor.

Ücretli öğretmenliğin bir önce kaldırılıp yerine atama bekleyen öğretmenlerin atanması gerekiyor.

Okulların fiziki koşullarının geliştirilip, iyileştirilmesi gerekiyor.

Yetki ve sorumluluk dengesi gerçekleştirilmelidir.

Öğretmenlere İlgi artırılmalı, öğretmene anlayış gösterilmeli ve öğretmenle iş birliği sağlanmalıdır.

Öğretmene güven artmalıdır.

Öğretmene aşırı müdahaleden kaçınılmalıdır.

Sadakat esaslı değil liyakat esaslı yöneticiler atanmalıdır.

Veli ile iş birliği artırılmalıdır.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Arslan ÖZDEMİR Arşivi