Arslan ÖZDEMİR

Arslan ÖZDEMİR

Diyarbakır’da Kent Uzlaşısı ile Kentin İhtiyaçlarına Duyarlı Belediyeler Oluşturmak

Diyarbakır’da Kent Uzlaşısı ile Kentin İhtiyaçlarına Duyarlı Belediyeler Oluşturmak

“Diyarbakır’ın hizmet ihtiyaçları, Diyarbakırlıların ortak akılıyla belirlenir.”

Belediyeler hizmet üreten kamu kurumlarıdır. Üretilen hizmette hedef kitle halktır. Gerçek bir belediyecilikte hizmet götürülen hedef kitleyi yani kentin sakinleri olan "halkı” tanımak hizmet kalitesi açısından önemlidir. Hem onlara uygun hizmeti üretmede, hem de hizmetin niteliğini artırmada, halkı tanımanın çok önemi vardır.

Belediyenin hedef kitlesi olan halkı tanımak için, kent sakinlerinin bütün sosyolojik bilgilerinin toplanması gerekir. Bütün bu bilgiler toplanırken aynı zamanda uygun bir biçimde değerlendirilmeli ve periyodik dönemlerde yenilenmelidir.

Yerel seçimlerden hemen sonra (veya seçimlerden önce de olabilir) halkın temel öncelikleri tespit edilmelidir. Temel önceliklere uygun hizmet politikalarının geliştirilmesi aynı zamanda halka verilen değerin de bir göstergesidir.

Temel öncelikler tespit edilirken her mahalle (veya semt) için ayrı değerlendirme yapılmalıdır. Çünkü her mahallenin veya semtin öncelikleri farklı olabilir. Aileleri veya kendileri için istedikleri, bekledikleri; sokak ve mahalleleri için istedikleri ve bekledikleri hizmetler direkt onlardan öğrenilmelidir. Bütün istek ve beklentiler öğrenildikten sonra öncelik sıralamasına göre bir hizmet sıralaması yapılmalıdır. Genel anlamda en çok istenen hizmet, öncelikli olarak gerçekleştirilmesi gereken hizmet olarak algılanmalıdır. Ancak bundan, her beklenti gerçekleştirilecek sonucu da çıkarılmamalıdır. Eğer kamu yararı içermeyen bir hizmet beklentisi varsa halk ikna edilip bu hizmet beklentisinden vazgeçirilmelidir.

Öncelik sıralamasına göre hizmetler gerçekleştirildikten sonra, belediyenin sağladığı hizmetler ve olanaklar hakkında halkın sahip olduğu bilgiler veya bilgisizlikler konusunda belediyeler her zaman için bir kamuoyu çalışması yürütmelidir. Eğer varsa hizmet hakkında halkın bilgisizliği veya yanlış bilgisi, hizmet hakkında detaylı bilgilendirme yapılmalıdır ki hizmet ile ilgili önyargılar böylece kaldırılabilsin.

Belediye hizmetinden yararlanan halkın hizmet hakkında olumlu veya olumsuz düşünceleri olabilir. Tespit edilen olumlu düşünceleri artırıcı hizmetler sürdürülmeli, olumsuz düşünceleri de ortadan kaldırıcı bir çaba içerisine girilmelidir. Özellikle olumsuz düşünce ve eleştiriler önemsenmeli, değerlendirilmeli ve çıkarılan sonuca göre hizmet kalitesi artırılmalıdır. Aynı zamanda bunun sonuçları mutlaka halka yansıtılmalıdır. Böylece halk düşüncelerinin ne kadar önemli olduğunu, ne kadar önemsendiğini anlayacak ve kendi kurumu olan belediyesine karşı güveni de artmış olacaktır.

Belediye halka götürdüğü hizmetlerde ne kadar fayda sağladığını ve hizmetler sonucunda varsa yaratılan sorunların ne olduğunu hizmet götürdüğü halktan öğrenmelidir. Bazı durumlarda yararlı olduğunu sandığınız hizmet birçok olumsuzluklara yol açabilir. Sonucun değerlendirilmesi için halka gitmenin bu açıdan çok faydası vardır. Varsa sorun alanları, hizmet kalitesiyle ilgili sorunlar tespit edilip gider- me yoluna gidilmelidir. Hatta sorunun nasıl çözülmesi gerektiği noktasında da halka danışılmalı ve uygunsa özellikle halkın çözüm yöntemi kullanılarak sorun çözülmelidir. Bu durum aynı zamanda halkta olumlu bir imaj (görüntü) oluşturacaktır. Fayda sağlayan hizmetlerin daha da faydalı hale getirilmesi için çabaların yürütülmesi gerekir. Böylece gereksiz, faydasız hizmetlerden vazgeçilir, daha gerekli ve faydalı hizmetler üretilmiş olur.

Belediyeler açısından hedef kitle olan halkı tanımak, halkın görüşlerini öğrenmek hem kurumun sürekliliği hem de kuruma olan güveni artırma açısından önemlidir. Bütün bu çalışmaları uygulamak ve yürütmek çok zor değildir. Bütün bunları yapabilmek bir anlayış meselesidir.

Eğer "halk için halka hizmet üretmek" anlayışı doğrultusunda hizmet ilkesi esas alınmışsa ve bu anlayış benimsenmişse, halkla ilişkiler açısından yapılan çalışmalar olağandır. Anlayış bu doğrultuda değilse zaten halk ve halkın görüşleri çok da önemli değildir. Bu anlayışta önemli olan belediye başkanı ve yandaşlarıdır. O zaman da belediye, halkın belediyesi olmaz belediye başkanının ve yandaşlarının belediyesi olur.

Kaynakça: Demokratik Belediyecilikte Halkla İlişkiler, Arslan Özdemir, Sınırsız Yayınları,2016

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Arslan ÖZDEMİR Arşivi